Odbrani uskraćeno unakrsno ispitivanje svjedoka u predmetu “» general Mladić «”

Goran Maunaga
Odbrani uskraćeno unakrsno ispitivanje svjedoka u predmetu “» general Mladić «”

Beograd - Sudsko vijeće Haškog tribunala u predmetu bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića pravi presedan time što odbrani ne dozvoljava da unakrsno ispita svjedoke.

Tvrdi to član tima odbrane generala Mladića, advokat Branko Lukić i pojašnjava da je prema pravilu “92bis” predviđena mogućnost da se neke izjave unesu bez unakrsnog ispitivanja, ali da o tome odlučuje vijeće.

- Mi smo tražili da unakrsno ispitamo svakog svedoka tužilaštva, ali u svakom pojedinačnom slučaju sud je odbio takav naš zahtev. Više od 100 takvih izjava uvedeno je na njihovoj strani i nijednom nam nije dozvoljeno da unakrsno ispitamo takvog svedoka. U drugim predmetima, kao što su “Milutinović”, “Šainović”, tamo gde sam ja branio Sretena Lukića, takva praksa nije postojala. Sud nam je dozvoljavao da i takve svedoke, ako to tražimo, unakrsno ispitamo - kaže Lukić.

Pojašnjava da se tužilaštvo za svjedoke koje odbrana želi da uvede po pravilu “92ter”, po kome je predviđeno unakrsno ispitivanje, izjašnjava da za njih uopšte nema pitanja. Zato se od njih samo uzme izjava putem video-linka, što traje desetak minuta, i onda takva izjava ulazi u predmet.

- S ovim većem imamo novu situaciju, ali svako veće u Tribunalu u Hagu određuje svoju praksu. Zato, bez obzira na to koliko imate iskustva, u tom Tribunalu nikad ne znate šta vas čeka pred većem pred kojim trenutno postupate. Praksa se kristališe sve do kraja predmeta. Ovo veće je nekoliko puta pokušalo da promeni pravila koja su važila u predmetu tužilaštva, na štetu odbrane. Ali mi smo se bunili i do sada smo uspevali da se odbranimo od takvih namera - rekao je Lukić. Pojašnjava da u Tribunalu same sudije donose svoja pravila, iako su u svim civilizovanim zemljama izvršna, zakonodavna i sudska vlast odvojene. Kaže da se radi o retrogradnoj praksi u kojoj su spojene zakonodavna i sudska vlast, pa sudije i sude i donose svoja pravila. Zato se, ističe, često dešavalo da se pravilo vrlo brzo mijenja u slučaju kad odbrana postigne uspjeh i koristi neko pravilo u svoju korist.

- Na velikom smo gubitku zbog toga što nam nije dozvoljeno da unakrsno ispitamo svedoke. Sudija Bonomi u predmetima “Milutinović” i “Šainović” izneo je stav veća nakon što smo mi ispitali unakrsno svedoke po pravilu “92bis”, rekavši da je ogromna razlika između onoga što se nalazilo u izjavama i onoga što se našlo u spisima nakon unakrsnog ispitivanja tih svedoka - rekao je Lukić. Dodao je da se tim odbrane Mladića od početka bunio protiv takvog stava vijeća i da će nastaviti da se bune do kraja jer smatraju da su narušena ljudska prava njihovog klijenta, s obzirom na to su prava osumnjičenog mnogo više zaštićena po pravilu “92ter” nego po pravilu “92bis”.

Optužnica Tužilaštva Haškog tribunala tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

“Pravila”

Branko Lukić kaže da se u Haškom tribunalu pisana pravila mijenjaju u toku igre.

- Dakle, igramo utakmicu, vaš tim vodi tri prema nula, i minut pre kraja uvodi se pravilo da pobeđuje onaj ko je dao manje golova. To je apsurdna situacija. Sam sud može da kreira pravila dajući uputstva usmenim putem tokom postupka i nalažući strankama kako će da se postupa. To je pogotovo podložno različitim tumačenjima i primenama od veća do veća - rekao je Lukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana