Одбрана тражи ново суђење Станишића или потпуно ослобађање

СРНА
Одбрана тражи ново суђење Станишића или потпуно ослобађање

Хаг - Одбрана Миће Станишића данас је доставила поднесак Жалбеном вијећу Хашког трибунала у којем тврди да је право оптуженог на правично суђење прекршено и тражи поновно суђење или потпуно ослобађање.

У реплици на одговор на жалбу одбрана тврди да оптужба не спомиње Станишићев аргумент да је његово право на правично суђење прекршено као резултат објаве писма 4. јуна, које је открило неприхватљиву појаву пристрасности данског судије Фредерика Хархофа у вријеме док је био судија и члан Претресног вијећа на суђењу Станишићу.


Одбрана наводи , оптужба је својим ћутањем признала да је Станишићу ускраћено право на правично суђење, те да Жалбено вијеће мора да нареди ново суђење пред Претресним вијећем или потпуно да ослободи оптуженог.

Одбрана још наводи да оптужба није узела у обзир обје одлуке за изузеће судије у случају Шешељ, које су врло релевантне за Станишићев случај.

Надаље, према тврдњама одбране, оптужба није направила разлику између случаја Шешељ и случаја Станишић и/или није била у стању да наведе било коју околност која би навела Жалбено вијеће да усвоји другачији закључак.

Станишић, како наводи одбрана, није тврдио, нити је дужан да докаже да је судија Хархоф био пристрасан.

Због наведених аргумената, одбрана захтијева да Жалбено вијеће установи да је повријеђено Станишићево право на правично суђење пред независним, компетентним и непристрасним судом, да поништи пресуду Претресног вијећа, да нареди поновно суђење пред Претресним вијећем, или у супротном попуно ослободи оптуженог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана