Одбрана генерала Младића тражи изузеће тројице судија због пристрасности

Срна
Одбрана генерала Младића тражи изузеће тројице судија због пристрасности

Београд - Одбрана генерала Ратка Младића затражила је од Апелационог вијећа Механизма за кривичне судове у Хагу, које ће одлучивати о жалби на пресуду генералу, да због пристрасности буду изузета из поступка тројица судија, потврдио је Срни генералов син Дарко Младић.

Од петочланог Апелационог вијећа затражено је изузеће предсједавајућег судије Теодора Мерона и чланова вијећа Кармела Ађијуса и Лиуа Даћуна.


Младић је нагласио да је одбрана упутила три захтјева и затражила изузеће Мерона, Ађијуса и Даћуна јер сматра да су они пристрасни зато што су учествовали у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су официри Војске Републике Српске /ВРС/ који су били подређени Младићу, осуђени због догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

Он је указао да су у тим пресудама судије Мерон, Ађијус и Даћун изјашњавали и унапријед утврдили и Младићеву кривицу за Сребреницу, иако се није њему судило, доносећи закључке о његовој улози и одговорности, те да стога више немају право да то чине.

Судија Ађијус предсједавао је вијећем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор због догађаја у Сребреници.

Судија Мерон је предсједавао Апелационим вијећем Трибунала које је потврдило првостепену пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру због Сребренице.

Он је такође предсједавао и жалбеним вијећем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора због помагања и подржавања ратног злочина у Сребреници.

Кинески судија Даћун био је предсједавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотни затвор.

На ту пресуду жалбу су најавили и Младићеви браниоци и хашко тужилаштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана