Odbrana Ratka Mladića uložila žalbu, traže novo suđenje

Srna
Odbrana Ratka Mladića uložila žalbu, traže novo suđenje

Hag - Odbrana generala Ratka Mladića podnijela je danas žalbu na presudu bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske što je u skladu sa rokom koji odbrana imala na raspolaganju sa obzirom da je presuda izrečena 22. novembra.

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog vijeća da ispravi sve pravne i činjenične greške (errors of lanj and fact), da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama.

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne.

U podnesku se podsjeća da je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice i osuđen na doživotnu robiju.

Odbrana traži i dodatno vrijeme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podsjeća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i prije izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Advokati naglašavaju da se svi navodi presude mogu osporavati ili preispitati.

"Zbog nekorketnog načina na kojima Sudsko vijeće vodilo postupak i kršilo proceduru odbrana želi da ospori svaki zahtjev Tužilašptva koji je odobren i pored njihovog protivljenja i svaki zahtjev odbrane koji je odbačen", navodi se u podnesku.

U podnesku koji su potpisali advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić navodi se da se žalba zasniva na više pitanja uključujući greške Sudskog vijeća, koje se odnose na proceduru i na tumačenje optužnice.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog vijeća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.

"Obim i veličina grešaka u presudi su bez presedana", navodi se u žalbi.

Uložena žalba na dio presude Ratku Mladiću

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik Haškog tribunala, uložilo je žalbu na dio presude kojom je general Ratko Mladić oslobođen optužbe za genocid u pet opština u BiH.

Riječ je o opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namjera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namjerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serž Bramerc.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS generala Mladića /75/ osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština /Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i foča tokom rata u BiH/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana