Одбрана Младић и даље нема комплетну медицинску документацију

Срна
Одбрана Младић и даље нема комплетну медицинску документацију

Београд - Из притворске јединице у Схевенингену константно опструишу захтјеве одбране и не дају комплетну медицинску документацију генерала Ратка Младића, изјавио је његов бранилац Бранко Лукић.

Лукић наглашава да посљедњих девет мјесеци одбрана стално тражи Младићеву медицинску документацију.


"Достављају нам налазе на кашичицу. Позивају се на нека бесмислена правила, траже прецизирање и одуговлаче. Шта има нејасно ако се каже - дајте нам све?", пита Лукић.

Он је за београдске "Вечерње новости" оцијенио да Хаг покушава одбрану довести у такву ситуацију да када српски љекари дођу немају све потребне медицинске папире и не могу обавити преглед, па тако њихов налаз не би био потпун и свеобухватан.

Из Хага поручују да је ријеч о неспоразуму и да је потребно одржати састанак и то разјаснити.

Лист наводи да су из Трибунала објавили да су генералу Младићу у фебруару доставили цјелокупну документацију из његовог здравственог картона.

Кажу и да је у мају прихваћен Младићев захтјев да му се након сваког прегледа или интервенције достављају двије копије љекарског извјештаја, али не кажу да ли су то и чинили.

Одбрана је крајем августа тражила све скенере, доплере и остале тестове који су рађени и држе се у електронској форми, а управа је захтијевала да се изјасне на које конкретно мисле.

Трибунал на крају наводи да су 26. септембра на диску обезбиједили копије слика свих дијагностичких тестова које су у притвору радили стручњаци мимо затворских љекара.

Кажу и да су позвали Младићевог правног савјетника да дође на састанак да се разјасне питања и установи процедура у вези са будућим захтјевима за добијање медицинске документације, али он на то још није одговорио.

Лукић истиче да је здравствено стање генерала Младића посљедњих мјесеци драстично погоршано због погрешног лијечења.

"Он стално има притисак 160 и више, а то је недопустиво за људе који су имали три мождана удара. Шећер му прави озбиљне проблеме. Све је то последица погрешног лечења. Не примењују кардиолошке стандарде из ЕУ и САД за такве болеснике, већ стандарде лекара опште праксе за здраве људе", рекао је Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана