Odbijeni zahtjevi Mladićevih branilaca

Agencije
Odbijeni zahtjevi Mladićevih branilaca

Hag - Susko vijeće Haškog tribunala odbilo je danas da odobri braniocima Ratka Maldića da ulože žalbu na odluku kojom je 16. sredinom avgusta proglasilo okončanje dokaznog postupka odbrane, saospsteno je danas iz Tribunala.

Istom odlukom sudsko vijeće je odbilo i zahtjev Mladićevih branilaca da ponovo razmotri tu svoju odluku - o okončanju dokaznog postupka odbrane.

Mladicevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović tvrdili su da je raspravno vijeće 16. avgusta nepropisno proglasilo završenim izvođenje dokaza odbrane i pored toga što su namjeravali da pred sudije izvedu još dva svjedoka.

Jedan od tih svjedoka koji je ostao neispitan je Hakija Meholjić, koji je tokom rata u BiH bio šef policije u Srebrenici.

Početkom septembra sudsko vijeće je naložilo i tužilaštvu i odbrani da završne pisane podneske sudu dostave do 25. oktobra, dok je usmeno izlaganje završnih riječi predvidjelo za decembar.

Izlaganje završnih riječi Haškog tužilaštva zakazano je od 5. do 7. decembra, a Mladićeve odbrane za 9, 12. i 13. decembaa.

Tužilaštvo i odbrana će imati priliku da uzajamno repiliciraju 15. decembra po sat i po vremena, čime će se okončati prvostepeno suđenje.

Nakon toga sudsko vijeće sudiej Alfonsa Orija povućiće se na većanje i glasanje, pa bi prvostepena presuda Mladiću mogla da se očekuje iduće godine.

Dokazni postupak odbrane Mladića okončan je odlukom veća 16. avgusta iako su se branioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još dvojicu svjedoka.

Odbrana Ratka Mladića tražila je i da se završne riječi u tom slučaju održane u februaru, a da rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka bude 12. januar 2017. godine.

Mladić se optužnicom tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima u ratu u BiH.

Uhapšen je nakon 12 godina skrivanja u selu Lazarevo kod Zrenjanina, 26. maja 2011. godine, a poslije nedjelju dana je izručen haškom tribunalu od kada se nalazi u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana