Odbijene apelacije Azre Miletić

Srna
Odbijene apelacije Azre Miletić

Sarajevo - Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovanu apelaciju Azre Miletić, podnesenu protiv četiri rješenja Suda BiH.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navodi se da je Azra Miletić iz Sarajeva podnijela apelaciju protiv rješenja Suda BiH od 1. aprila, 23. i 9. marta, te od 28. februara ove godine.

Ona u apelaciji podnesenoj Ustavnom sudu BiH, između ostalog, ističe da joj je osporenim rješenjima o pritvoru povrijeđeno pravo na slobodu i bezbjednost ličnosti, pravo na pravično suđenje, te pravo na privatni i porodični život, dom i prepisku.

Takođe osporava rješenja kojima su joj određene mjere zabrane, smatrajući da joj je tim rješenjima povrijeđeno pravo na slobodu kretanja i prebivališta.

Ustavni sud je zaključio da nema kršenja prava na slobodu i bezbjednost ličnosti, da nije povrijeđeno njeno pravo na pretpostavku nevinosti, te da nije povrijeđeno njeno pravo na privatni život i korespondenciju, kao i da osporenim rješenjima kojim su određene mjere zabrane apelantkinji nije povrijeđeno njeno pravo na slobodu kretanja i prebivališta.

Ustavni sud BiH je danas odbacio određeni broj apelacija koje su podnesene nepravovremeno ili nakon proteka roka za podnošenje apelacije, preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da u prethodnom postupku apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Odlučujući o apelacijama u vezi sa odrebama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio određeni broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, i odbio kao neosnovan jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje nadležnim sudovima ili upravnim organima je naloženo da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem da se odluke izvrše.

Apelacije koje su očigledno bile neosnovane Sud je odbacio. Činjenice koje su apelanti podnijeli Sudu u ovim slučajevima ni na koji način nisu mogle da opravdaju tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sudiju Suda BiH Azru Miletić uhapsili su krajem februara ove godine pripadnici Sipe jer je Tužilaštvo BiH osumnjičilo za krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana