Одбијене апелације Азре Милетић

Срна
Одбијене апелације Азре Милетић

Сарајево - Уставни суд БиХ одбио је данас као неосновану апелацију Азре Милетић, поднесену против четири рјешења Суда БиХ.

У саопштењу Уставног суда БиХ наводи се да је Азра Милетић из Сарајева поднијела апелацију против рјешења Суда БиХ од 1. априла, 23. и 9. марта, те од 28. фебруара ове године.

Она у апелацији поднесеној Уставном суду БиХ, између осталог, истиче да јој је оспореним рјешењима о притвору повријеђено право на слободу и безбједност личности, право на правично суђење, те право на приватни и породични живот, дом и преписку.

Такође оспорава рјешења којима су јој одређене мјере забране, сматрајући да јој је тим рјешењима повријеђено право на слободу кретања и пребивалишта.

Уставни суд је закључио да нема кршења права на слободу и безбједност личности, да није повријеђено њено право на претпоставку невиности, те да није повријеђено њено право на приватни живот и кореспонденцију, као и да оспореним рјешењима којим су одређене мјере забране апеланткињи није повријеђено њено право на слободу кретања и пребивалишта.

Уставни суд БиХ је данас одбацио одређени број апелација које су поднесене неправовремено или након протека рока за подношење апелације, преурањено, односно у случајевима у којима је утврдио да у претходном поступку апеланти нису искористили све расположиве правне лијекове.

Одлучујући о апелацијама у вези са одребама Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода у односу на доношење одлуке у разумном року, о допустивости и меритуму, Уставни суд је донио одређени број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење, и одбио као неоснован један број апелација у случајевима у којима је закључио да такве повреде није било.

У случајевима у којима је Суд утврдио да постоји повреда права апеланата на правично суђење надлежним судовима или управним органима је наложено да хитно окончају поступке, те да у року од три мјесеца од дана достављања одлуке обавијесте Суд о мјерама које су предузете с циљем да се одлуке изврше.

Апелације које су очигледно биле неосноване Суд је одбацио. Чињенице које су апеланти поднијели Суду у овим случајевима ни на који начин нису могле да оправдају тврдњу апеланата да постоји кршење њихових права заштићених Уставом, или да странке у поступку сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

Судију Суда БиХ Азру Милетић ухапсили су крајем фебруара ове године припадници Сипе јер је Тужилаштво БиХ осумњичило за кривична дјела примање дара или других облика користи и кршење закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана