Одбијена жалба Тужилаштва БиХ на одлуку о оптужници о референдуму

Срна
Одбијена жалба Тужилаштва БиХ на одлуку о оптужници о референдуму

Сарајево - Ванрасправно вијеће Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ и у цијелости потврдило рјешење судије за претходно саслушање од 19. јула којом је одбијена оптужница Тужилаштва БиХ којом су Синиша Каран,

Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.
Из Суда БиХ саопштено је да је Ванрасправно вијећа Суда БиХ у предмету против осумњичених Карана, Рељића, Змијанца и Петковића због неизвршења одлуке Уставног суда, Суда БиХ, Дома за људска права или Европског суда за људска права одбило као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ и у цијелости потврдило рјешење судије за претходно саслушање од 19. јула.

Против рјешења Ванрасправног вијећа жалба није допуштена.

Судија за претходно саслушање закључио је да из доказа Тужилаштва БиХ није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично дјело које им се ставља на терет.

У одлуци се указује на чињеницу да је извршење одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине Републике Српске, којој је Уставни суд БиХ и доставио одлуку о привременој мјери, те да оптужени нису имали реалну моћ да донесу било какву одлуку о суспензији одлуке о спровођењу референдума с обзиром на чињеницу да је већина чланова Комисије за спровођење референдума /пет/ била из реда народних посланика који су учествовали у доношењу одлуке о референдуму, а који нису оптужени, највјероватније, због тога што као народни посланици уживају имунитет.

Тужилаштво БиХ имало је рок од 24 часа да поднесе жалбу против одлуке о одбијању оптужнице Тужилаштво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана