Odbijen još jedan zahtjev odbrane za obustavu postupka protiv Ratka Mladića

Srna
Odbijen još jedan zahtjev odbrane za obustavu postupka protiv Ratka Mladića

Beograd - Sudije Haškog tribunala odbile su danas još jedan, hitan, zahtjev odbrane generala Ratka Mladića za obustavu postupka.

Tužilac Alan Tiger izjavio je danas, na početku završne riječi na suđenju generalu Mladiću da je Mladić bio "jedan od protagonista udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo nasilno stvaranje srpske države na velikim dijelovima teritorije BiH".

"Masovni kriminalni napori u opštinama BiH, Sarajevu, Srebrenici, kao i uzimanje talaca predstavljaju četiri udružena zločinačka poduhvata da bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorije BiH, sa što manje neprijatelja", rekao je Tiger, prenose beogradski mediji.

On je precizirao da su "pod neprijateljima sa kojim se ne može živjeti" general Mladić i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić podrazumijevali Muslimane i Hrvate.

"Snage generala Mladića su, ostvarujući cilj zločinačkog poduhvata, silom žradikalno promijenile etničku slikuž BiH tako da je VRS u leto 1992. godine kontrolisala čak 75 odsto teritorije", ukazao je Tiger.

U osvrtu na ratnu situaciju u Srebrenici, tužilac je naznačio da je cilj Vojske Republike Srpske u istočnoj Bosni general Mladić definisao svojom direktivom broj tri iz 1993. godine da se neprijateljske snage moraju istjerati "zajedno sa stanovništvom".

"Mladić je 1993. godine rekao da bi Muslimani platili cijenu da se nije umiješala međunarodna zajednica, koja je tada spriječila pad Srebrenice. Sljedeće godine, Mladić je izjavio da njegove snage moraju ispuniti krajnji cilj žpotpuno srpsko Podrinjež, odnosno da je ključni zadatak protjerivanje Muslimana iz srebreničkog džepa", rekao je Tiger.

Tužilac je istakao da je Mladić u to vrijeme govorio o "istorijskoj prilici" da se stvori "svesrpska država u kojoj će biti što manje neprijatelja", kao i da je "njegova briga da Muslimani potpuno nestanu".

Kao dokaz zločinačke namjere, tužilac Tiger je naveo i Direktivu broj sedam Radovana Karadžića da Vojske Republike Srpske u Srebrenici stvori uslove "nepodnošljive" za život civilnog stanovništva.

Tiger je podvukao da je general Mladić, na dan zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995. godine pred kamerama rekao da je došlo vrijeme za "osvetu Turcima na ovim prostorima".

On je kao "lažne" odbacio tvrdnje odbrane da je general Mladić zapravo bio "dobročinitelj i zaštitnik" Muslimana i Hrvata.

On je ukazao da je odbrana je u svom završnom podnesku pokušala da Mladića prikaže kao "slabu" i "marginalizovanu" ličnost, a da za zločine optuži Karadžića kao vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske ili Mladiću podređene oficire, što bi, kaže, bilo potpuno protivno propisanom lancu komandovanja.

Iznošenje završne riječi tužilaštva biće nastavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana