Одбијен још један захтјев одбране за обуставу поступка против Ратка Младића

Срна
Одбијен још један захтјев одбране за обуставу поступка против Ратка Младића

Београд - Судије Хашког трибунала одбиле су данас још један, хитан, захтјев одбране генерала Ратка Младића за обуставу поступка.

Тужилац Алан Тигер изјавио је данас, на почетку завршне ријечи на суђењу генералу Младићу да је Младић био "један од протагониста удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било насилно стварање српске државе на великим дијеловима територије БиХ".

"Масовни криминални напори у општинама БиХ, Сарајеву, Сребреници, као и узимање талаца представљају четири удружена злочиначка подухвата да би се створила српска држава на великим дијеловима територије БиХ, са што мање непријатеља", рекао је Тигер, преносе београдски медији.

Он је прецизирао да су "под непријатељима са којим се не може живјети" генерал Младић и бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић подразумијевали Муслимане и Хрвате.

"Снаге генерала Младића су, остварујући циљ злочиначког подухвата, силом жрадикално промијениле етничку сликуж БиХ тако да је ВРС у лето 1992. године контролисала чак 75 одсто територије", указао је Тигер.

У осврту на ратну ситуацију у Сребреници, тужилац је назначио да је циљ Војске Републике Српске у источној Босни генерал Младић дефинисао својом директивом број три из 1993. године да се непријатељске снаге морају истјерати "заједно са становништвом".

"Младић је 1993. године рекао да би Муслимани платили цијену да се није умијешала међународна заједница, која је тада спријечила пад Сребренице. Сљедеће године, Младић је изјавио да његове снаге морају испунити крајњи циљ жпотпуно српско Подрињеж, односно да је кључни задатак протјеривање Муслимана из сребреничког џепа", рекао је Тигер.

Тужилац је истакао да је Младић у то вријеме говорио о "историјској прилици" да се створи "свесрпска држава у којој ће бити што мање непријатеља", као и да је "његова брига да Муслимани потпуно нестану".

Као доказ злочиначке намјере, тужилац Тигер је навео и Директиву број седам Радована Караџића да Војске Републике Српске у Сребреници створи услове "неподношљиве" за живот цивилног становништва.

Тигер је подвукао да је генерал Младић, на дан заузимања Сребренице, 11. јула 1995. године пред камерама рекао да је дошло вријеме за "освету Турцима на овим просторима".

Он је као "лажне" одбацио тврдње одбране да је генерал Младић заправо био "доброчинитељ и заштитник" Муслимана и Хрвата.

Он је указао да је одбрана је у свом завршном поднеску покушала да Младића прикаже као "слабу" и "маргинализовану" личност, а да за злочине оптужи Караџића као врховног команданта Војске Републике Српске или Младићу подређене официре, што би, каже, било потпуно противно прописаном ланцу командовања.

Изношење завршне ријечи тужилаштва биће настављено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана