Odbijen Softićev zahtjev o odredbi »Jezik bošnjačkog naroda«

Srna
Odbijen Softićev zahtjev o odredbi »Jezik bošnjačkog naroda«

Sarajevo - Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovan zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića za ocjenu ustavnosti rečenice iz Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi: "Jezik bošnjačkog naroda", jer je utvrdio da je ona u skladu s Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH zaključio je da je to neutralna odredba koja ne određuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, što je u skladu s Ustavom BiH i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava Republike Srpske.

"Softić u svom zahtjevu navodi da ta odredba nije u skladu s Preambulom Ustava BiH i njegovim načelom konstitutivnosti bošnjačkog naroda", saopštio je Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH je konstatovao da Ustav BiH nigdje ne propisuje da se imena jezika kojim govore konstitutivni narodi moraju vezati za ime konstitutivnog naroda.

"Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalim da jezik kojim govore nazovu imenom kakvim žele. Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima u Republici Srpskoj da u konkretnim slučajevima određuje ime jezika kojim govore Bošnjaci suprotno od njihovog ustavnog prava da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud navodi da ime jezika ne može biti uslovljavano ni lingvističkim pravilima zato što je ustavno pravo na ime jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika i drugo.

"Osporena odredba ne sprečava Bošnjake niti bilo koga drugog da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele. Stoga, ovakav koncept osporene odredbe upravo slijedi stav da Ustav BiH daje pravo svim konstitutivnim narodima, pa tako i Bošnjacima, kao i drugima koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH odlučio je da na narednoj plenarnoj sjednici bude održana javna rasprava o zahtjevu Bože Ljubića iz perioda kada je bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Izbornog zakona BiH.

"Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici biće u roku od mjesec dana dostavljene podnosiocima zahtjeva, odnosno apelacija i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH", navodi se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana