Одбијен Софтићев захтјев о одредби »Језик бошњачког народа«

Срна
Одбијен Софтићев захтјев о одредби »Језик бошњачког народа«

Сарајево - Уставни суд БиХ одбио је данас као неоснован захтјев замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића за оцјену уставности реченице из Устава Републике Српске у дијелу који гласи: "Језик бошњачког народа", јер је утврдио да је она у складу с Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ закључио је да је то неутрална одредба која не одређује назив језика, већ садржи уставно право конститутивног бошњачког народа да, као и сви конститутивни народи и остали који се тако не изјашњавају, језик којим говоре назову именом којим желе, што је у складу с Уставом БиХ и свако супротно поступање у пракси водило би кршењу Устава БиХ, али и Устава Републике Српске.

"Софтић у свом захтјеву наводи да та одредба није у складу с Преамбулом Устава БиХ и његовим начелом конститутивности бошњачког народа", саопштио је Уставни суд БиХ.

Уставни суд БиХ је констатовао да Устав БиХ нигдје не прописује да се имена језика којим говоре конститутивни народи морају везати за име конститутивног народа.

"Устав БиХ даје право конститутивним народима и осталим да језик којим говоре назову именом каквим желе. Оваква одредба не даје право јавним властима у Републици Српској да у конкретним случајевима одређује име језика којим говоре Бошњаци супротно од њиховог уставног права да језик којим говоре назову именом којим желе", наводи се у саопштењу.

Уставни суд наводи да име језика не може бити условљавано ни лингвистичким правилима зато што је уставно право на име језика одвојено од садржаја језика, стандарда језика и друго.

"Оспорена одредба не спречава Бошњаке нити било кога другог да језик којим говоре назову именом којим желе. Стога, овакав концепт оспорене одредбе управо слиједи став да Устав БиХ даје право свим конститутивним народима, па тако и Бошњацима, као и другима који се тако не изјашњавају да језик којим говоре назову именом којим желе", наводи се у саопштењу.

Уставни суд БиХ одлучио је да на наредној пленарној сједници буде одржана јавна расправа о захтјеву Боже Љубића из периода када је био предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности појединих одредаба Изборног закона БиХ.

"Све одлуке о захтјевима за оцјену уставности и апелацијама усвојене на сједници биће у року од мјесец дана достављене подносиоцима захтјева, односно апелација и објављене на интернет страници Уставног суда БиХ", наводи се у саопштењу Уставног суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана