Одбацити захтјев делегата Вијећа народа

Срна
Одбацити захтјев делегата Вијећа народа

Бањалука - Тим за припрему одговора и учешћа у одбрани сачинио је поводом захтјева десет делегата Вијећа народа Републике Српске, којим се од Уставног суда тражи оцјена уставности Закона о Дану Републике, коначан текст одговора којим се тражи од Уставног суда БиХ да одбаци овакав захтјев као неуставан.

"Због неаргументованог захтјева и формало правих разлога сматрамо да постоји основ да он буде одбачен", рекао је нивинарима у Бањалуци члан овог тима Миле Дмичић након сједнице.


Он је додао да, уколико Уставни суд БиХ то не учини, онда треба да након одлучивања у меритуму одбије тај захтјев, у којем се у једном његовом дијелу као подносиоци појављује Клуб Бошњака у Вијећи народа, а у другом десет делегата из Вијећа народа.

"Република Српска је извршила ранију одлуку Уставног суда у вези са Даном Републике и то је основни мото којим смо правним, а дјелимично и политичким чињеницама аргуметовали своје ставове у одговору", навео је Дмичић.

Он је нагласио да су два уочена недостатка у захтјеву делегата Вијећа народа -не постоје ни докази, ни аргументи ни чињенице на којима се може донијети одлука правног карактера, изузимајући овај други аспект одлучивања Уставног суда БиХ да, како је рекао "оцјењује историјске и политичке догађаје".

"Суштина је да смо у одговору посебан дио посветили анализи одлучивања Уставног суда БиХ у контексту његовог раличитог понашања када је ријеч о чињеницама, доказима и аргументима у доношењу одлука у утврђивању празничних дана који се односе на 1. март и 25. новембар", додао је Дмичић.

Предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић рекао је да ће коначан текст одговора бити достављен Одбору Народне скупштине Српске за уставна питања, који треба да тај одговор усвоји и достави га Уставном суду до краја овог мјесеца.

Кузмановић, који је и координатор Тима, навео је да, када тај захтјев стигне у Уставни суд БиХ, онда треба да донесе одлуку о више приједлога овог тима, међу којима је и организовање јавне расправе.

"Јавна расправа се у иначе у уставним судовима одржава само онда ако постоји посебан интерес који би требало више да се појасни и сматрам да овдје постоји такав интерес", истакао је Кузмановић.

Он је навео да би Република Српска на ту јавну расправу упутила три члана која би бранила став Српске.

Кузмановић је рекао и да је предложено Уставном суду БиХ, иако је то његова обавеза, да се строго држи правног приступа.

"Нажалост, овај приједлог не би требао да постоји да немамо лоше искуство да Уставни суд БиХ одлучује и политички", појаснио је Кузмановић.

Десет делегата Вијећа народа Српске је у захтјеву поднесеном 25. јануара ове године од Уставног суда БиХ затражило да прогласи неуставмим члан Закона о Дану Републике у којем се наводи да се "на основу потврђене воље грађана Српске изражене на референдуму, 9. јануар утврђује као Дан Републике".

Захтјев је потписало осам делегата из Клуба Бошњака и два из Клуба Хрвата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана