Odbačena optužnica za zločine u Štrpcima

Srna
Odbačena optužnica za zločine u Štrpcima

Beograd - Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993, pa je njihovo krivično gonjenje privremeno stopirano.

Portparol suda Mirjana Piljić rekla je da je optužnica odbačena, jer je nije podnio ovlašteni tužilac iako je 31. maja stupio na funkciju novi tužilac za ratne zločine /Snežana Stanojković/, navodi "N1".


"Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje", rekla je Piljićeva.

Ona je dodala da ovo rješenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, 27. februara 1993. godine počinili ratni zločin nad civilima u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u BiH.

Na teret im je stavljena otmica i ubistvo 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Optužnicu je u maju je potvrdilo Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Nedavno je iz istih razloga bila odbačena optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnijela zahtjev za nastavak krivičnog postupka smetnje za nastavak suđenja su otklonjene i očekuje se zakazivanje suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana