Odbačen zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa

V. K.
Odbačen zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa

Banjaluka - Ustavni sud RS nije prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda zaključcima Narodne skupštine RS u vezi sa popisom stanovništva.

Sudsko vijeće je odlučilo da iz sadržaja osporenih zaključaka i pitanja koja oni tretiraju proizlazi da ne sadrže pravne norme opšteg karaktera.

- Imajući u vidu relevantne odredbe Ustava RS i činjenicu da osporeni zaključci imaju karakter političkog, a ne pravnog akta, Vijeće je utvrdilo da nije nadležno za njihovo razmatranje - saopšteno je u petak iz Ustavnog suda RS.

Zaključcima koje je usvojila Narodna skupština odbačeni su rezultati popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH i naloženo da RS objavi svoje rezultate.

O popisu je u petak raspravljala i Vlada RS, a zaključeno je da su stvoreni uslovi za dobijanje validnih rezultata popisa za Srpsku. Ministar pravde RS Anton Kasipović kazao je da Vlada razmatra i pokretanje tužbi zbog eventualne odgovornosti u dosadašnjem radu Agencije za statistiku BiH koja je objavila rezultate popisa koje RS ne priznaje zbog nezakonitih metoda koji su korišćeni i jednostrano donesenih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana