Odata pošta žrtvama koncentracionog logora Jasenovac

ATV
Odata pošta žrtvama koncentracionog logora Jasenovac

“Hrvatska svim silama pokušava da negira genocid koji su počinile ustaše u Drugom svjetskom ratu na njenoj teritoriji. Nećemo im to dozvoliti'' - ova poruka je danas stigla iz Donje Gradine, najvećeg stratiša sistema koncetracionog logora Jasenovac.

Više od 200 predstavnika udruženja koja okupljaju Srbe iz Hrvatske i antifašiste, nakon komemoracije u Jasenovcu, uputilo se u Republiku Srpsku kako bi se u Gradini poklonili sjenima nevinih žrtava. Mnogi su ostali nijemi pred tablama sa brojem ubijenih. Na grobnim poljima položili su vijence, a onda poslali poruke da zemlja iz koje dolaze treba da se stidi zbog današnjeg veličanja ustaštva, i negiranja istorijskih činjenica iz Drugog svjetskog rata.  

“Danas imamo pokušaje revizije te povijesti. Međutim, znate, koliko god neko nastojao umanjiti žrtve, ili ih negirati, istinu ne možete da sakrije. Ona je stravična i nanovo izniče,” rekao je Ivan Fumić, Udruženje antifašista Hrvatske. 

Mogu u Hrvatskoj da pričaju šta god hoće ali ih demantuju fotografije, iskazi svjedoka i dokumenta koja potvrđuju da su ustaše činile najsvirepije zločine nad Srbima, Romima, Jevrejima i katolicima koji nisu podržavali nacističku politiku, rečeno je u Gradini. Posebno je sramna postavka u muzeju u Jasenovcu, gdje piše da je stradalo 80 hiljada ljudi, uz fotografije po kojima bi neko pomislio da je riječ o radnom kampu, a ne jednom od najsvirepijih koncetracionih logora.  

“Žao nam je što u Hrvatskoj nije moguće uspostaviti komunikaciju sa državom da se poštuju želje naroda stradalih u Jasenovcu, da se postavi jedna primjerena postavka u muzeju, jer ako je neko htio muzej savremene umjetnosti mogao je da ga postavi i u Zagrebu,” rekoa je Milan Eraković, Udruženje Srba Primorsko goranske županije.  

“Negiranje i prekrajanje istorije ne ide i mi nećemo pristati na to. Ni mi, ni Jevreji, ni Romi, ni sve te žrtve rata. Dovoljno nam je bilo ratno, poratno doba, devedesete godine i tako dalje...,” kaže Mile Opačić, predsjednik Savjeta Srba u Rijeci.

Predstavnici udruženja antifašista i članovi Srpskog nacionalnog vijeća u Donju Gradinu su doputovali nakon što su prisustvovali komemoraciji žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu u Hrvatskoj, gdje je obilježen Dan proboja jasenovačkih logoraša. I ove godine su to uradili pred komemoraciju koju organizuje država.

Predstavnici Srba iz Hrvatske kao i hrvatski antifašisti, godinama, samostalno, obilježavaju dan proboja jasenovačkih logoraša. Iako je želja državnih vlasti da svi zajedno, sa predstavnicima jevrejske zajednice, imaju jedno obilježavanje, to se ni ove godine nije desilo. Kako sada stvari stoje, i neće skoro. Kažu, bojkotovaće komemoraciju koju organizuje državni vrh dok god vlasti hrvatske tolerišu ustaške simbole.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana