Odata počast ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj

Srna, RTRS
Odata počast ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj

Sarajevo - Navršile su se 24 godine od opšteg napada na objekte i vojnike JNA u Sarajevu i brutalnog ubistva pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

U napadima paravojnih muslimanskih formacija i tzv. Teritorijalne odbrane RBiH 2. i 3. maja 1992. godine ubijena su 42 vojnika, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u Istočnom Sarajevu i Sarajevu obilježena je godišnjica zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Nakon liturije u crvi Svetog Đorđa u Istočnom Novom Sarajevu, obavljen je parastos po blagoslovu vladike zahumsko – hercegovačkom i primorskog i administratora Mitropolije Dabrobosanske Grigorija.

Potom su učesnici skupa krenuli ka mjestu zločina. Skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno, obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Obilježavanju godišnjice zločina nad pripadnicima JNA prisustvovali su preživjeli učesnici događaja u Dobrovoljačkoj i porodice stradalih te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Savanović je izjavio je da je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bio kukavički i zločinački napad na tada jedinu legitimnu vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

Prisutni su bili i predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović i Nenad Stevandić, predsjednik republičke Boračke organizacije Milomir Savčić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević i prvi predsjednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je da žalosno da niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da ni nakon 24 godine od mučkog ubistva pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici još nema pravde za žrtve, niti kazne za krivce, jer bošnjačke vlasti nisu prošle katarzu i nisu spremne za suočavanje ni sa sadašnjošću, ni sa prošlošću.

"Mi u Srpskoj nemamo problem da se bilo gdje poklonimo žrtvama, ali očigledno da u Sarajevu postoji ta matrica iz devedesetih godina", rekao je Stevandić. On je rekao da su u Dobrovoljačkoj ulici podmuklo sačekani i pobijeni iz zasjede nevini ljudi, koji nisu imali bojevu municiju, niti su imali veze sa ratom i nikoga nisu napali.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da napad na pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bio jedan u nizu podlih napada i da napadačima ne može služiti na čast, s obzirom da je postojao dogovor o mirnom povlačenju vojske.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da se danas odaje počast stradalima u Dobrovoljačkoj ulici i upućuje snažna poruka pravosudnim institucijama na nivou BiH da odgovorni za ovaj zločin moraju biti procesuirani.

Obilježavanju stradanja pripadnika JNA prisustvovali su i savjetnik predsjednika Republike Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Zoran Đerić, predstavnici Ambasade Srbije u BiH, te udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanje gotovo četvrt vijeka od zločina bez kazne nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj, sada ulici Hamdije Kreševljakovića prošlo je mirno, dostojanstveno i bez incidenata. Služen je pomen, prislužene su svijeće, a na mjestu zločina ostavljne su bijele ruže.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je da žalosno da niko do sada nije odgovarao za ovaj zločin. 

Jedan čas prije nego je kolona iz Istočnog Sarajeva stigla u bivšu Dobrovoljačkoj okupilo se stotinak veterana paravojnih muslimanskih formacija Zelenih beretki, Patriotske lige i tzv. Teritorijalne odbrane RBiH.

Odali su počast kako kažu braniocima grada, priznaju da je kolona napadnuta i da na taj dan niko od njih nije poginuo. Ratna obilježja, zastave, uniforme sve je bilo dio obilježavanje sarajevske istine o 2. i 3. maju 1992 godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana