Од укупно 607 странаца, са границе враћено осам због пријетњи БиХ

nezavisne.com
Од укупно 607 странаца, са границе враћено осам због пријетњи БиХ

Бањалука - Гранична полиција током првих шест мјесеци ове године није дозволила улазак за 607 странаца у БиХ.

Како су рекли у Граничној полицији БиХ, најчешћи разлози за забрану уласка страним држављанима били су непосједовање важеће путне исправе (199), непосједовање визе за улазак (182), немогућност доказивања или пружања информација о сврси намјераваног боравка (103), непосједовање довољно средстава за издржавање (70), забрана уласка у БиХ (23).

“Због кривотворених путних исправа враћено је 12 странаца, због пријетњи сигурности осам, а због боравка дужег од 90 дана четири особе”, истичу из Граничне полиције.

За шест мјесеци ове године с граничних прелаза враћене су и четири особе које се не воде у евиденцији код надлежног органа као преступници или међународни преступници, а враћена је и једна малољетна особа која је покушала ући у БиХ, као и једна особа за коју је била потребна виза сусједне државе.

Драгомир Јовичић, стручњак за безбједност и бивши министар унутрашњих послова РС, истиче да је Гранична полиција управо та која штити границу од илегалног преласка лица и робе, те да ова безбједносна агенција, која по његовом мишљењу није адекватно ни опремљена, а ни попуњена, треба да буде ефикаснија.

“Мислим да мора да се појача капацитет Граничне полиције и осталих служби које прате њен рад, јер немогуће је имати добру заштиту границе ако имамо мали број граничних полицајаца”, казао је Јовичић.

Истиче да БиХ има проблем са заштитом граница с обзиром на њену порозност.

“Постоји велики број мјеста гдје се граница може прећи и возилима и пјешке”, појаснио је Јовичић и упозорио да границу прелазе и људи који могу бити безбједносна пријетња, па је из тог разлога врло важно имати заштићену границу на адекаватан начин. 

Драгољуб Давидовић, члан Одбора за безбједност Народне скупштине РС, истиче да сигурно није довољно урађено на заштити границе БиХ.

Према његовим ријечима, требало би се угледати на државе у окружењу које раде високе заштите својих граница.

“Сигурно је да међу онима који прелазе границу има и оних које је мука натјерала да се усуде да је прелазе без одговарајућих путних исправа. Али, не значи да међу њима нема оних којих није мука натјерала”, казао је Давидовић и истиче да БиХ мора на бољи начин заштитити границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана