Од почетка године пријављен 9.081 илегални мигрант

Срна
Од почетка године пријављен 9.081 илегални мигрант

Сарајево - Савјет министара у техничком мандату усвојио је данас информацију о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната у којој је наведено да је од 1. јануара до 5. јуна Служби за послове са странцима пријављен 9.081 илегални мигрант.

Намјеру за подношење захтјева за азил у овом периоду исказало је 8.466 лица, а захтјев за азил поднијело њих 196, саопштено је из Савјета министара.

Највише миграната долази из Пакистана 36,3 одсто, из Бангладеша 9,2 одсто, Ирака 8,8 одсто, Сирије 8,7 одсто и Авганистана 7,5.

У информацији се наводи да су од 27. маја до 5. јуна Служби за послове са странцима пријављена 743 незаконита миграната, а у истом периоду намјеру за подношење захтјева за азил исказала су 673 лица, док је захтјев за азил поднијело 51 лице.

Савјет министара у техничком мандату на приједлог Министарства безбједности усвојио је Миграциони профил БиХ за 2018. годину, чиме БиХ на годишњем нивоу испуњава једну од обавеза у процесу либерализације визног режима, те обезбјеђује увид у кључне трендове у области миграција.

На данашњој сједници у Сарајеву усвојен је и извјештај Министарства безбједности о стању у области трговине људима у БиХ за 2018. годину.

Према прикупљеним подацима из тужилаштава, служби за спровођење закона, центара за социјални рад, те невладиних организација, у прошлој години идентификовано је 36 потенцијалних жртава трговине људима, с различитим облицима експлоатације.

Међу њима је 12 кориштено за просјачење, деветоро је било сексуално искориштавано, шесторо је кориштено за продају ради присилног склапања брака, а регистрована је и по једна радна експлоатација, полни однос с дјететом и блудна радња, док је у шест случајева забиљежен један од осталих облика експлоатације.

Међу потенцијалним жртвама трговине било је 12 пунољетних и 24 малољетника, 21 жртва била је женског, а 15 мушког пола. Из БиХ је било 28 жртава, а њих осам су страни држављани.

Тужилаштва су донијела 41 наредбу о спровођењу истраге против 79 лица и подигла 26 оптужница против 37 лица, док су судови изрекли 48 осуђујућих пресуда против исто толико лица за кривична дијела трговине људима и повезана кривична дјела.

Надлежне институције у БиХ и организације цивилног друштва у сарадњи с међународним организацијама и партнерским земљама, од 80 активности планираних Акционим планом супростављања трговини људима у БиХ за период 2016 - 2019, у потпуности су реализовале 63 активности, 12 је реализовано дјелимично, а за пет активности реализација није започета у извјештајном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана