Четворици џихадиста седам година затвора

Жељка Домазет
Четворици џихадиста седам година затвора

Сарајево - Суд БиХ изрекао је јуче прву пресуду за организовање и одлазак џихадиста на страна ратишта и четворицу оптужених осудио на седам година затвора.

Због незаконитог планирања одласка, врбовања и придруживања страним паравојним формацијама осуђени су Хусеин Ердић, Мидхат Трако, Невад Хушидић и Мерим Кесеровић. Првостепена пресуда је донесена на основу прошлогодишњих измјена Кривичног закона у БиХ, до којих је дошло након што је ескалирао проблем одласка држављана БиХ на ратишта у Сирији и Ираку, гдје су се придружили јединицама терористичке организације Исламска држава.

Ердић је осуђен на три и по године затвора, јер је почетком фебруара организовао с особама из Турске одлазак Хушидића и Кесеровића у Ирак и Сирију. Трако, који је добио годину и по затвора, по договору са Ердићем је дао Кесеровићу и Хушидићу новац за авионске карте за релацију Сарајево - Истанбул. Хушидић и Кесеровић, који су осуђени на по годину затвора, ухапшени су на сарајевском аеродрому и у посљедњи час осујећени да се укрцају у авион. План им је био да се преко Истанбула домогну територије под контролом Исламске државе. Сва четворица осуђених ухапшена су 18. фебруара у антитерористичкој акцији "Дамаск 3".

Судија Биљана Ћуковић казала је да је доказано да је Ердић организовао одлазак Кесеровића и Хушидића на страна ратишта, да је Трако обезбиједио новац за авионске карте и остварио контакт са особама које ће их прихватити у Турској и онима које ће их одвести да се придруже Исламској држави. Додала је да се у казну Ердићу и Траки урачунава и период проведен у притвору од 18. фебруара. Суд им је јуче продужио привор до 6. јула 2016. године или до упућивања на издржавање затворске казне. На изрицању пресуде појавио се једино Ердић, Трако и Хушидић нису жељели да дођу, а Кесеровић је по адвокату поручио да нема новца за пут.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да је презадовољан пресудом, јер је то прва пресуда овакве врсте. Кесеровићев адвокат Сенад Билић сматра да нема доказа који би потврдили да је његов клијент требало да иде у Сирију да се придружи Исламској држави. Хушидићев адвокат Сенад Дуповац казао је да је презадовољан пресудом, али да ће уложити жалбу, јер су докази прибављани незаконито.

Иако је прва пресуда за одлазак џихадиста на страна ратишта поздрављена, јавност и експерти за безбједност су прилично незадовољни висином изречених казни. Професор на Факултету безбједности у Београду Милан Мијалковски оцијенио је да су казне преблаге и забрињавајуће.

- Чим су изречене пресуде, па макар и ове првостепене, значи да је доказано да је ријеч о борцима који су спремни да се боре на страни Исламске државе. Казне су благе, јер очигледно и правосуђе дијели став политичке елите и не жели да схвати стварну опасност од тих бораца. Казне су симболичне и могу само охрабрити и друге да се окрену према тој пошасти и да се прикључе терористима - рекао је Мијалковски.

Његов колега Зоран Драгишић каже да га радује чињеница да су пале прве пресуде за повезаност с тероризмом.

- Не мислим да је висина пресуде одлучујућа, јер они то раде из идеолошких и политичких разлога. Тешко је проценити колико ће то значити генерално за превенцију и колико ће спречити друге да врбују и одлазе у редове Исламске државе - каже Драгишић.

Експерт за тероризам Џевад Галијашевић каже да је пресуда преблага и да је изречена да би умирили јавност.

Акција "Дамаск" почела је у септембру прошле године када је ухапшен вођа вехабијске заједнице у БиХ Хусеин Билал Боснић и још 15 особа. Судски процес против Боснића је при крају. "Дамаск" је други наставак добио у новембру прошле године, када је ухапшено још 11 вехабија.

 

Затворске казне

Хусеин Ердић - три и по године

Мидхат Трако - година и по

Невад Хушидић - година

Мерим Кесеровић - година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана