Od donatora očekuju dvije milijarde KM

Ž. D.
Od donatora očekuju dvije milijarde KM

Sarajevo - Na današnjoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju koja se održava u Briselu pod motom "Obnavljamo zajedno" trebalo bi da bude prikupljeno više od dvije milijarde maraka koje će biti na raspolaganju za sanaciju štete nastale u majskim poplavama, procjena je Evropske komisije.

Oko 60 odsto novca koji će biti na raspolaganju odnosi se na kredite, a Srbiji će pripasti veći dio kolača. Do sada je prijavljeno 300 učesnika, a konferencijom kopredsjedavaju Francuska, Slovenija i EU. Konferenciji će prisustvovati premijer RS Željka Cvijanović i šef Predstavništva RS u Briselu Mario Đuragić.

- Konferencija će dati doprinos i unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, ali i operativne saradnje - istakli su u kabinetu premijera RS.

Ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija rekao je juče da će na konferenciji učestvovati predstavnici 28 zemalja EU i 29 država izvan tog bloka. Dodao je da će učešće uzeti i sve međunarodne finansijske institucije, te 16 međunarodnih organizacija, 31 nevladina organizacija i 12 finansijskih institucija.

- BiH će izaći sa objedinjenim programom potreba koje su izradile Svjetska banka i Evropska komisija koje su procijenile štetu na oko četiri milijarde, a potrebe iznose 3,45 milijardi KM - rekao je Lagumdžija.

On je uvjeren da će na konferenciji biti obezbijeđena sredstva za prvu fazu saniranja štete, odnosno da će se urgentne potrebe za BiH, a to su  stambena pitanja i radna mjesta, pokriti sredstvima sa donatorske konferencije.

- To podrazumijeva da do Nove godine niko iz ugroženih područja neće biti bez krova nad glavom i bez zaposlenja. Za potrebe stanovanja potrebno je 880 miliona maraka - kazao je Lagumdžija i podvukao da donatorska sredstva do zadnjeg feninga moraju biti trošena transparentno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana