Од десет руководећих службеника у Министарству за људска права само један Србин

РТРС
Од десет руководећих службеника у Министарству за људска права само један Србин

Против министарке за људска права БиХ Семихе Боровац, отворена је истрага због злоупотребе положаја, сазнаје РТРС.

Ову информацију нико није хтио да потврди, али ни демантује. Незванично, на основу анонимне пријаве истрагом су обухваћене финансијске малверзације, а неке од њих су и уговори о дјелу, потписани мимо закона. Спорна је и национална структура руководећих кадрова у том министарству. Од 10 руководећих државних службеника, само један је Србин, два Хрвата и чак седам Бошњака.

Примарни задатак јој је да поштује законе и штити људска права! Но, “заштитница” Семиха Боровац флагрантно их крши. У Министарству на чијем је челу, успоставила је готово једнонационалну, управљачку структуру. Политички тестамент своје партије - Странке демократске акције - пуна доминација Бошњака над друга два конститутивна народа, почела је да спроводи чим је засјела у министарску фотељу.

Мјеста пензионисаних помоћника министара и шефова сектора - Срба и Хрвата, великодушно је, током мандата “поклањала” својим савјетницима и послушницима - Бошњацима, са опскурним искуством државног службовања. Прво је умјесто пензионисаног Зорана Дакића, за шефа сектора именовала своју дотадашњу савјетницу Далиду Међедовић, а потом Сектор за исељеништво повјерила на управљање још једном свом савјетнику, Кеми Сарачу. И у Канцеларију заступника пред судом у Стразбуру, након што је Моники Мијић истекао мандат, смјестила је Белму Скалоњић.

- Од 10 руководних функција у Министарству за људска права, тренутно седам обављају Бошњаци, двије Хрвати и једну Срби, што довољно говори о позицији Срба, не само у погледу њиховог учешћа него у погледу утицаја на политику коју води ово министарство - истиче Драго Ковач, бивши секретар Министарства.

Овај национални дисбаланс на штету небошњака, Ковач је све донедавно за нијансу исправљао. Но, онда је од министарке “добио” рјешење о пензионисању, потписано два мјесеца прије законског рока. “Журило” министарки Боровац. Жељела је да уочи годишњих одмора и предстојећих избора утре пут за још једну “замјену” српске позиције - бошњачком.

“Отето” Ковачево радно мјесто, повјерила је, али само на чување, вјечитој директорици још једне организационе цјелине у саставу Министарства - Агенције за равноправност полова - Самри Филиповић Хаџиабдић. И док “способна” Самра обавља два посла и пресједа из директорске у фотељу секретара, “заштитница” Боровац наша питања игнорише.

Умјесто ње, “пратиља” и шеф министаркиног кабинета Нина Мишковић, послушно правда осионо понашање своје претпостављене. Јер, управо Мишковићевој је, како сазнајемо, шефица “орочила” фотељу секретара Министарства. Због тога је спремна да промијени и националну припадност и од некада Бошњакиње евалуира у Српкињу, како се све чешће изјашњава. А док у ту фотељу не сједне, непосредно уочи или након октобарских избора, мјесто ће Мишковићевој чувати “вриједна” директорица Филиповић Хаџиабдић, иначе особа од министаркиног повјерења!

- Овај проблем присутан је од самог почетка мандата, ја сам као секретар упознавао са тим и надлежне министре, у првом реду замјеника министра за људска права који је из реда српског народа, и Србе који су у Савјету министара - истиче Ковач.

Ређала су се, каже, неиспуњена обећања српских министара и замјеника како ће, зауставити бошњачке походе на управљачку структуру у Министарству. Једно слично, прије коју годину, и јавно је изрекао замјеник министра Предраг Јовић.

- Ићи ће конкурс за два помоћничка мјеста, тако да ћемо од пет сектора, тражити да два буду српска - рекао је тада Јовић.

Србима је ипак припало само једно, и тренутно једино, мјесто у које је сјела Јовићева партијска колегиница Љиљана Богдановић. У таквом прећутном националном дисбалансу и не чуди што српски повратници широм Федерације, још чекају на обнову својих у рату порушених домова; Што Боровац средствима Министарства финансира тужбе против Републике Српске пред Судом у Стразбуру, повратника Бошњака у Которско код Добоја; Што се новац Министарства шаком и капом троши за ифтаре, дијели по основу стварних или фиктивних уговора о дјелу; Што уговорци, треба ли рећи углавном Бошњаци, мјесечно наплаћују и до 2.600 КМ... И тако мјесецима и годинама. Очигледно, много посла у Министарству и за СИПА и за бх. Тужилаштво! Још само да то и они схвате!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана