Od deset presuda čak sedam uslovih kazni

Svjetlana Šurlan
Od deset presuda čak sedam uslovih kazni

Banjaluka - Od deset osuđujućih presuda za razna krivična djela koje su prošle godine izrekli sudovi na svim nivoima u BiH sedam je bilo oslobađajućih, dvije zatvorske i jedna novčana kazna.

Zbog takve politike sudova hiljade optuženih godišnje ostaju na slobodi, uprkos počinjenim krivičnim djelima i prekršajima.

Potvrđuju to podaci o radu sudova u prošloj godini iz kojih je vidljivo da je oslobođena čak 1.281 osoba optužena u 874 predmeta. Najviše oslobođenih bilo je u FBiH - 768, u Srpskoj je oslobođeno 439, a na nivou BiH oslobađajuće presude izrečene su za 42 osobe.

Istovremeno u FBiH su osuđujuće presude donesene za 12.071 osobu, u RS za 5.262, a na nivou BiH za 304 osobe. Sudovi su, postupajući na osnovu podignutih optužnica, tokom 2014. godine osudili 17.944 lica, ali problem predstavlja što u čak 70 odsto osuđujućih presuda bivaju izrečene uslovne kazne.

I u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ističu da u strukturi sankcija izrečenih osuđujućim presudama dominiraju uslovne presude, koje su izrečene u sedam od deset presuda.

- U svakih deset osuđujućih presuda, pored sedam uslovnih, izrečene su i dvije zatvorske i jedna novčana kazna - istakli su u VSTS-u.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da podatak da je 70 odsto osuđujućih presuda na uslovne kazne govori kako rade sudovi i kako se završavaju procesi.

- Adekvatnih presuda nema ni za najteža krivična djela poput ratnih zločina, kriminala i korupcije. Visoki sudski i tužilački savjet BiH se nikada nije korektno bavio pitanjem rada sudija i tužilaca. On bi to trebalo da rješava na primjeren način, odnosno da sankcioniše sve one koji taj posao ne rade kako treba - rekla je Majkićeva.

Dodala je da nije slučajno da svi parlamenti u BiH svake godine imaju zamjerke na rad pravosuđa.

- Jasno je kako rade sudovi i tužilaštva i svi imaju negativnu ocjenu, a VSTS ništa ne čini - istakla je Majkićeva.

Oslobođen iako je priznao ubistvo

Presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Dragan Kokotović iz Pala oslobođen je optužbi da je 15. marta 2013. godine na svirep i podmukao način ubio Staku Smiljanić (78). Članovi porodice ubijene istakli su da je nedopustivo da je sud oslobodio Kokotovića, koji je priznao da je izvršio ubistvo.

Kokotović se sam prijavio Policijskoj stanici Pale u martu 2013. godine i priznao da je otišao kod Smiljanićeve kako bi zatražio da mu posudi novac. Pošto je ona to odbila, udario je šakom u glavu i napustio stan. Uviđajem i obdukcijom utvrđeno je da je riječ o nasilnoj smrti.

- Žalba na presudu Okružnog suda je podnesena Vrhovnom sudu RS. Očekujemo osudu ubice jer je nedopustivo da bude oslobođena osoba koja je priznala ubistvo, a i obdukcijom je utvrđeno da je riječ o nasilnoj smrti - rekao je unuk ubijene Goran Smiljanić.

Porazna kaznena politika sudova

- 10 osuđujućih presuda

- 7 uslovnih kazni

- 2 zatvorske kazne

- 1 novčana kazna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana