Od 1. oktobra penzije u Srpskoj veće za tri odsto

Od 1. oktobra penzije u Srpskoj veće za tri odsto 05.10.2017 12:45 | nezavisne.com

Banjaluka - Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija. Prema ovoj odluci, opšti bod se vanredno usklađuje, počevši od 1.oktobra ove godine i to tako da se povećava za tri odsto.

Penzije ostvarene do 30. septembra ove godine vanredno se usklađuju, počevši od 1. oktobra, tako da se povećavaju za tri odsto, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Iz Vlade navode da je osnovni razlog za donošenje ove odluke poboljšanje materijalnog položaja korisnika prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja.

 Ovom odlukom se realizuje Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa Informacijom o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2015. godinu.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici u Banjaluci Informaciju o isplati sredstava iz budžeta Republike Srpske za sufinansiranje prava iz socijalne zaštite. Isplata sredstava iz budžeta Republike Srpske za sufinansiranje prava iz socijalne zaštite obezbijediće se najkasnije do 20. u mjesecu za prethodni mjesec, navedeno je u saopštenju.

Za realizaciju ovog zaključka Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sudovima Republike Srpske.

Prijedlogom ovog zakona se, između ostalog, osnivaju Okružni sud i Okružni privredni sud u Zvorniku, definiše se njihova mjesna nadležnost, kao i uslovi za početak rada navedenih sudova, kada se za to steknu materijalne i druge pretpostavke.

Predmetnim zakonom uređuje se i mjesna nadležnost između Okružnog suda u Bijeljini i Okružnog suda u Zvorniku, kao i Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Okružnog privrednog suda u Zvorniku, a koja je vezana za početak rada Okružnog suda u Zvorniku i Okružnog privrednog suda u Zvorniku.

Ovim zakonskim rješenjem definisana je i nadležnost okružnih sudova kada je riječ o odlučivanju prema žalbi u prekršajnim predmetima. S tim u vezi je propisano da prema žalbi na odluku vijeća okružnog suda, u prekršajnim predmetima, odlučuje drugo vijeće istog okružnog suda.

Takođe, propisano je i da pravno shvatanje usvojeno na sjednici odjeljenja Vrhovnog suda obavezuje sva vijeća u sastavu odjeljenja, s toga je predviđeno da se u okviru Vrhovnog suda osniva Odjeljenje sudske prakse.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju u vezi sa prenosom prava svojine na pokretnoj imovini ranijeg privrednog društva Industrija konfekcije Novoteks a.d. Trebinje, sa Republike Srpske, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva na Grad Trebinje.

Vlada Srpske je donijela i Odluku kojom se prenosi pravo svojine na pokretnoj imovini ranijeg privrednog društva Industrija konfekcije Novoteks a.d. Trebinje, ukupne vrijednosti 782.972,02 KM sa Republike Srpske, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva na Grad Trebinje.

Pravo svojine se prenosi bez naknade, a u svrhu pokretanja privrednih aktivnosti koji će doprinijeti zapošljavanju i razvoju Grada Trebinja, navedeno je u saopštenju.

Vlada Republike Srpske je usvojila Izvještaj o realizaciji projekta Male olimpijske igre Republike Srpske za školsku 2016/2017. godinu.

Prvi ciklus Malih olimpijskih igara Republike Srpske realizovovan je školske 2002/2003. godine, a od tada u ovim igrama učestvovalo je oko 90.000 učenika.

Male olimpijske igre Republike Srpske predstavljaju faktor koji utiče na poboljšanje i unapređenje sportske kulture, pružaju izvanredne mogućnosti da se učenici osnovnih i srednjih škola opredjeljuju prema svojim sklonostima i sposobnostima za određeni sport. Takmičenja se sprovode u šest sportova: mali fudbal, košarka, odbojka, rukomet, atletika i sportska gimnastika, a sistem takmičenja se sastoji od četiri nivoa: školska, opštinska, regionalna takmičenja i republičko finale, i to za učenike i učenice podjednako, saopšteno je iz Vlade Srpske.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica