Очекују ускоро подизање оптужнице против Атифа Дудаковића

ATV
Очекују ускоро подизање оптужнице против Атифа Дудаковића

Бањалука - “Оптужница против Атифа Дудаковића, бившег генерала и команданта Петог корпуса Армије РБиХ тербало би да буде подигнута за мање од мјесец дана” - надају се у Центру за истраживање рата Републике Српске.

Милорад Којић, директор Центра тврди да Суд БиХ не може оспорити 8.000 страница са доказима за злочин против човјечности над Србима у Крајини, које је доставио бх. тужиоцу. Убраја ту и видео-записе који свједоче о бројним егзекуцијама. Због тога очекује и изрицање најстроже казне.

“Извршено је убиство на преко 350 лица, а на читавом том подручју преко 700 Срба је убијено и страдало од припадника Петог корпуса, којим је командовао Атиф Дудаковић. Дакле, овај предмет сигурно иде у судски процес и ја кажем да очекујем 100 % осуђујућу пресуду и то на дуготрајну казну затвора”, рекао је Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења нестаих лица Републике Српске.

Таква казна Дудаковићу давно је требало да буде и изречена, али за то нема наде уколико бх-правосуђу наставе да  дискриминишу Србе  – поручио је то данас предсједник Репубике Српске. За  Дудаковићево процесуирање, власти Српске се боре од 2006. године, када је  Милорад Додик са тадашњим предсједником Драганом Чавићем поднио пријаву, а прије три године Тужилаштву је поднесена и допуна Извјештаја. То што је Дудаковићу у највећем предмету бх. правосуђа након 12 година истраге укинута и мјера притвора, довољно говори о пристрасности Суда БиХ – каже Додик.

“Ја не вјерујем у Суд и Тужилаштво Босне и Херцеговине. То су имагинације. Те институције су направљене да суде српском народу, а не Бошњацима злочинцима, какав је Атиф Дудаковић и ми смо то видјели и кроз извјештај срамни од стране Владе дат прије неколико година и сад ове седмице која долази, ми желимо то да поправимо”, Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

“Очекујем да за све оне који су криви и за које постоје  јасни докази  и гдје су ствари јасно евидентиране, да се против њих воде адекватни судски поступци и да се правда нађе за све оне који су били жртве таквих злочина”, рекла је Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.

Суд и Тужилаштво БиХ данас без одговора.  Много рјечитији  није  ни Асим Црналић, адвокат Атифа Дудаковића. Није желио много да говори о доказима које је Република Српска доставила против Дудаковића.

“Од бранитеља не можете чути да се очекује оптужба, ја не очекујем оптужбу, јер би то било непримјерено да кажем.  Знам да оптужба није потврђена, да ли је послата Суду или није, то не знам”, рекао је Асим Црналић, адвокат  Атифа Дудаковића.

Припадници СИПА  Атифа Дудаковића,  са још 12 осумњичених  за злочине у Акцији Сана 95. , ухапсили су у априлу ове године.  Суд БиХ је већ 29. априла одбио приједлог Тужилаштва БиХ да осумњиченима одреди једномјесечни притвор због опасности да би на слободи могли утицати на свједоке, и  изрекао им мјере забране.

Дудаковић се сумњичи и за злочине почињене над цивилним становништвом на подручју Аутономне Покрајине Западне Босне.

У документацији коју је Центар доставио Тужилаштву наводи се да је  најстарија жртва имала 99 година, а најмлађа тек 9. година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана