Обустављена наплата дуга од 28 милиона КМ према Српској

ATV
Обустављена наплата дуга од 28 милиона КМ према Српској

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ добио је још три мјесеца за преговоре о другом начину извршења пресуде Суда БиХ. Из Управе за индиректно опорезивање БиХ поручују да је Суд БиХ уважио захтјев Управе да се принудна наплата обустави због новчаних проблема у функционисању институције. Блокадом рачуна Управе, Српска је у претходном периоду успјела да наплати 4,67 милиона марака.

“Морам рећи да је Управу за индиректно опорезивање стигло ново рјешење Суда Босне и Херцеговине, којим се практично до 3.марта 2019. године одгађа принудно извршење ове судске пресуде. Дакле, Суд БиХ оставио је још додатни период да Република Српска и Федерације Босне и Херцеговине изнађу други начин завршења, односно измирења ове судске пресуде,” рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Из Правобранилаштва Републике Српске саопштавају да је повучена транскакција од  900 хиљада марака, које је једна банка скинула са рачуна Управе 4. децембра. Тада је поступак принудне наплате требало да буде настављен, јер није дошло до договора у Управном одбору. Да би што прије дошло до наплате дуга, Правобранилаштво Српске је против поступајућег судије у предмету поднијело је и притужбу Високом судском и тужилачком савјету БиХ. О могућим рјешењима наплате дуга, Управни одбор требало је да расправља прије пет дана, али је сједница одгођена због недостатка кворума.

АТВ-у је потврђено да је сједница Управног одбора УИО БиХ заказана за четири дана у Мостару. Како сазнајемо, пред члановима Управног одбора наћи ће се исте тачке дневног реда који су планиране и на прошлој сједници. 

Раније је и Управа за индиректно опорезивање предлагала Управном одбору да се са рачуна Федерације сваког радног  дана скида одређен дио новца до извршења пресуде, али ни то није прихваћено.  Република Српска је 2011. године поднијела тужбу против Управе, тражећи надокнаду 52,97 милиона марака због неравномјерне  расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а, на штету Републике Српске. Након што је тај дуг исплаћен, Српска је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате која је већ достигла 28 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана