Obustava istrage neviđen skandal

Željka Domazet
Obustava istrage neviđen skandal

Banjaluka, Beograd - Najviši zvaničnici RS i Srbije ocijenili su katastrofalnom odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv jednog od glavnih osumnjičenih za napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici ističući da će ona dodatno narušiti odnose u regionu.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha. Merdić je potvrdio da je istraga protiv njega obustavljena, a u Tužilaštvu BiH su istakli da do ponedjeljka ne mogu davati informacije o ovom slučaju.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da obustavljanje istrage protiv Merdića pokazuje da je BiH zemlja koja nema smisla.

- Taj slučaj je trebalo procesuirati, ako se imalo htjelo držati do digniteta. Zato su i formirani Sud i Tužilaštvo u BiH da bi sudili i procesuirali Srbe, a ne nedjela nad Srbima. To najbolje govori koliko je to besmisleno - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da obustavljanje istrage predstavlja najgori mogući politički događaj i ocijenio da u kratkom periodu ne može doći do poboljšanja stanja u regionu.

- Neobjašnjivo je da je prošlo više od godinu, a da za incident u Srebrenici baš niko nije odgovoran. To je apsolutno neobjašnjivo i u bilo kojoj drugoj zemlji bi bilo nemoguće. Nema odgovornih ni po službenoj odgovornosti, niti odgovornih unutar političkih struktura, a nema nikakve krivične odgovornosti - rekao je Ivanić.

On smatra da je to posljedica ambijenta koji je stvoren i u kojem niko ne smije biti optužen zato što je napadnut premijer Srbije.

- Bošnjačka logika je da u Srebrenici ko god napadne nekoga iz Srbije treba da bude zaštićen. To je strašna logika koja će unazaditi odnose i to je ogroman problem bošnjačkih političara koji će morati sami sa sobom da traže odgovor. To je potpuno neprihvatljivo i proizvodi jako loše odnose između dvije zemlje - istakao je Ivanić.

Ulje na vatru dolio je poslanik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović, koji je izjavio da je Vučić u Potočarima napao sam sebe, jer je masa reagovala zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švajcarskoj i još mnogo toga. Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je Ahmetovićevu izjavu i ocijenio da je obustavljanje istrage o napadu na Vučića neviđen međudržavni skandal i da to pokazuje da iza njega stoje bošnjački političari.

- Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Ahmetovićeva izjava najbolje govori o bošnjačkim političarima u BiH. Prvo, Vučić je otišao u Srebrenicu na njihov poziv, a drugo, to znači da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti. Treće, gde su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali. Zar neko u BiH misli da bi građani Beograda Bakira dočekali bacajući mu cveće pod noge, posle svega što je pričao o Srbiji i srpskom narodu? Zar nismo i mi mogli da organizujemo njemu i drugima koji dolaze iz sveta incidente i napade kao što se desilo u BiH? Srbija to nikad ne bi uradila i dopustila - istakao je Dačić i dodao da srpske vlasti osnovano sumnjaju da je riječ o režiranom i organizovanom napadu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da obustavljanje istrage služi da se sakriju nalogodavci i uklone tragovi.

- Pokušaj Vučićevog ubistva u Srebrenici nije bio slučajan, niti je sproveden bez pažljivog planiranja, a još manje bez političke pozadine i podrške - rekao je Vulin.

Vučić je zamalo izbjegao linč u Memorijalnom centru u Potočarima, gdje je došao da oda poštu bošnjačkim žrtvama.

BiH doživjela još jedan poraz

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je BiH obustavljanjem istrage protiv glavnog osumnjičenog za napad na Aleksandra Vučića doživjela još jedan poraz.

- Jasno je da institucije na nivou BiH ne rade svoj posao, da očigledno to ne žele i da su potpuno zarobljene interesima muslimana u ovoj zemlji. Ne smijeniti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je apsurd. Nemati odgovornost prema ministru bezbjednosti je apsurd - kazao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana