Образовање параван за јачање вехабизма

Горан Маунага
Образовање параван за јачање вехабизма

Бањалука - БиХ може очекивати само штету од потписивања меморандума о образовној и научној сарадњи са Саудијском Арабијом, јер може послужити само као параван за јачање вехабијског покрета и параџемата који окупљају оне који практикују радикалан ислам, оцијенили су безбједносни стручњаци.

Меморандум са Саудијском Арабијом у име БиХ је потписао министар цивилних послова БиХ Адил Османовић. Још већу димензију овом проблему даје чињеница да је то учињено на инсистирање само бошњачких политичара.

Стручњаци истичу да је Саудијска Арабија извозник радикалне интерпретације ислама која је у БиХ пронашла плодно тло у ратним годинама и до данас наставила да јача што је потврђено и кроз неколико терористичких напада.

Доктор политичких наука и декан Факултета за политичке науке Независног универзитета Бањалука Милован Милутиновић каже да одавно постоје сазнања да велики дио новца који Саудијска Арабија улаже у пројекте у ФБиХ одлази на финансирање параџемата који су повезани са терористичким дјеловањем.

- Потписивање меморандума о образовној сарадњи БиХ са Саудијском Арабијом представља удар на заједничко рјешавање питања у БиХ. Све што уради једна страна без договора са преостале двије, представља угрожавање заједништва, односно постојање БиХ - каже Милутиновић.

Нагласио је да овакви документи морају имати заједнички интерес и проћи мишљење представника свих институција у БиХ, те добити сагласност надлежних ентитетских органа.

- Умјесто тога, очито је да је министар Османовић то урадио по налогу бошњачких кругова који су носиоци дијела политичке моћи у БиХ - закључио је Милутиновић.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да је у Саудијској Арабији вехабизам званична религија која је током рата извезена и у БиХ, те да потписивање спорног меморандума не може бити ван контекста вехабијског покрета.

- Вехабизам у БиХ се ширио стимулисан саудијским новцем. Грађене се џамије које су добиле екстериторијални статус, проглашене су територијом Саудијске Арабије и изван су јурисдикције Исламске заједнице БиХ што је случај са џамијом краља Фахда у Сарајеву. Опасност од потписивања меморандума најбоље илуструје чињеница да је старјешинство Исламске заједнице почетком године позвало институције БиХ да реагују и помогну у гашењу вехабијске организације која је у БиХ посијала мноштво параџемата који дјелују изван Исламске заједнице - каже Ћеранић.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да меморандум нема правни нити било који други значај за Српску и да ће се тако према њему и односити.

- Образовање је према Дејтонском споразуму у надлежности ентитета - кажу у Министарству просвјете РС.

Док у Министарству цивилних послова тврде да су у поступку закључења меморандума прибавили сагласност надлежних ентитетских тијела, у Министарству просвјете и културе РС истичу да с тим нису упознати нити су били укључени у активности које су претходиле потписивању.

Нухић

Вјерски аналитичар Мехмедалија Нухић упозорио је да је меморандум легални, институционални оквир за ширење вехабијских идеја у БиХ.

- Управо базираност на тим идејама представља опасност да се шири на територије на само БиХ већ цијелог Балкана - сматра Нухић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана