Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону: Американци умијешали прсте у изборе у БиХ

Дарко Момић
Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону: Американци умијешали прсте у изборе у БиХ

У америчкој администрацији постоји дио старог естаблишмента, такозвана “дубока држава”, који мисли да има право да у свакој држави намеће власт која њему одговара.

 Они стоје иза санкција Николи Шпирићу, које су директно мијешање у изборе с циљем да буде послата негативна порука према неопредијељеним бирачима у Српској, тврди за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

- Иза санкција стоје прије свега они који су у вези са америчком амбасаду у Сарајеву и још имају упориште у Стејт департменту и Савјету за националну безбједност. Нажалост, предсједник Трамп још није успио да консолидује своју власт - каже Кесић.

ГЛАС: Ускоро ће пуне двије године од Трампове побједе, а стално се говори о одлазећој администрацији. Када ће отићи и када ће престати да се говори о њеном утицају?

КЕСИЋ: Од првог дана траје та борба, а очекујем да ће до краја Трамповог мандата бити напада и саботажа од дијела администрације. Ако демократе у новембру на изборима преузму већину у доњем дому Конгреса, а то се предвиђа, онда ће напади на Трампа постати још агресивнији.

ГЛАС: Како коментаришете недавну изјаву предсједника Српске Милорада Додика да ће РС у другом Трамповом мандату моћи да покрене озбиљну причу о независности?

КЕСИЋ: Све околности иду у правцу тога да се темељ америчке спољне политике мијења, а како се мијења тај темељ, мијења се и међународни поредак и стварају нове прилике. У том контексту изузетно важна ствар је изјава савјетника за националну безбједност Џона Болтона, који је одбацио стару политику да се више не може причати о промјени граница на Балкану. У том контексту је и предсједник Додик предвидио да ствари иду у корист Републике Српске.

ГЛАС: Да ли је могуће да се онима који су Николу Шпирића ставили на црну листу та одлука врати као бумеранг и да Срби из ината гласају за њега?

КЕСИЋ: Та одлука је очигледно мијешање у изборе, али и лицемјерство, јер америчка администрација и медији стално говоре како треба да се поштују демократски процеси и резултати изборе, а стално вуку потезе с циљем да буду изабрани људи који њима одговарају.

ГЛАС: Да ли увођење санкција значи да амерички државни секретар има доказе о корумпираности Николе Шпирића?

КЕСИЋ: Не. Да имају доказ, ваљда би то дали тужиоцу у БиХ. Овако испада само још један лош и очајнички потез амбасадорке Морин Кормак. То говори и колико су они изгубили утицај, па морају на овакав начин да манипулишу са државним секретаром и Трампово администрацијом. Али ово је и мијешање у рад суда и тужилаштва и притисак на правосуђе. Када су САД увеле санкције против Додика због референдума, онда су извршили притисак на Тужилаштво БиХ да покрене правосудни процес против Додика. Знамо како је то завршило, односно да није подигнута оптужница, јер за то није било основа.

ГЛАС: Да ли ви као амерички држављанин имате проблема због контаката са предсједником РС Милорадом Додиком и сада са Николом Шпирићем зато што су на црној листи САД?

КЕСИЋ: Ниједан амерички држављанин не може да има пословне везе са особама које су на црној листи. Ја сам као амерички држављанин обавезан да поштујем закон и не могу да имам никакву привредну, политичку и економску сарадњу, али не може закон да забрани пријатељске односе и комуникацију.

ГЛАС: Како онда функционише Представништво РС ако је вама као шефу забрањена сарадња са предсједником Српске?

КЕСИЋ: Представништво је под ингеренцијом Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, односно под Владом Републике Српске, а Влада и особе у Влади РС нису под санкцијама, тако да имамо нормалну свакодневну комуникацију.

ГЛАС: Да ли постоји нека посебна дозвола на основу које би вам било омогућено да сарађујете и са предсједником Српске?

КЕСИЋ: Постоји, али због људи из старе администрације који још нису смијењени нама није омогућено да имамо ту дозволу и да отворено сарађујемо са предсједником Републике Српске.

Анонимно писмо уздрмало САД

ГЛАС: Писмо анонимног аутора које је прошле седмице објавио “Њујорк тајмс” изазвало је огромну пажњу у САД. О чему је у ствари ријеч?

КЕСИЋ: У институцијама које се баве спољном политиком и националном безбједношћу се дигла велика фрка због тога ко је писао то писмо. Према темама које су наведене у писму, ријеч је о особи која је високи чиновник у америчкој администрацији. Не зна се њен идентитет, чак ни да ли је мушко или женско, али је наведено да има десетине таквих људи који раде против Трампове политике, зато што је, како је наведено у писму, његова политика пријетња интересима САД и комплетном међународном поретку. Оно што је посебно интересантно и шокантно је то што се та особа није потписала, а “Њујорк тајмс” је први пут направио изузетак и објавио писмо непознатог аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана