Obračuni za startne pozicije na izborima

Vedrana Kulaga
Obračuni za startne pozicije na izborima

Banjaluka - Obračun političkih partija u Srpskoj poslije oktobarskih izbora nastavljen je na lokalnom nivou i u nekim opštinama su već prekomponovane skupštinske većine, a najavljeno rušenje vlasti u još nekoliko opština jasno pokazuje da stranke uveliko zauzimaju pozicije pred lokalne izbore koji će biti održani iduće godine.

Prvi koji su krenuli u rušenje većine formirane nakon lokalnih izbora 2012. godine bili su opozicioni odbornici u Srpcu i Gradišci. Nova skupštinska većina u Gradišci, koju čine SNSD, DNS, dio Narodne stranke "Radom za boljitak" i četiri samostalna odbornika, već je verifikovana, čime je i prvi čovjek Gradiške Zoran Latinović iz SDS-a ostao bez podrške u parlamentu. U novoj većini su istakli da će Latinoviću dati šansu za saradnju, a ako on to ne bude želio, biće pokrenuta procedura za njegov opoziv.

Nova skupštinska većina u Srpcu, koju će činiti odbornici SNSD-a i DNS-a, potvrđena je nakon višemjesečnih političkih previranja, a već je najavljeno pokretanje procedure za opoziv načelnika Drage Ćirića.

Sličan scenario se nazire i u drugim lokalnim zajednicama u RS. Iz stranaka koje čine opoziciju na republičkom nivou poručuju da vladajuće stranke treba da se pripreme za promjene u Milićima, Čelincu i Foči, a iz SNSD-a uzvraćaju da su promjene izvjesne u Vlasenici, Šekovićima i Trnovu. Interesantno bi moglo biti i u Prnjavoru gdje je, iako prvi čovjek te opštine Siniša Gatarić iz SDS-a tvrdi drugačije, većina koja ga je podržala na prošlim lokalnim izborima na klimavim nogama. Da li će biti promjene, moglo bi biti poznato danas (subota) na sastanku predstavnika SNSD-a i stranaka koje su Gatariću okrenule leđa. Većinu u Skupštini održava DNS uz pomoć SP-a, čiji je odbor u Prnjavoru nedavno raspušten.

- SNSD ima šest odbornika, a situacija se drastično mijenja. Svi dosadašnji koalicioni partneri su protiv Gatarića. Sa nama su i PDP, radikali, Pokret za Prnjavor i drugi, a svi su bili na njegovoj strani tokom izbora - kazao je funkcioner SNSD-a u Prnjavoru Drago Kalabić.

Dodao je da je i neprimjereno da DNS i SP, koji su sa SNSD-om u vlasti na republičkom nivou, i dalje čuvaju leđa Gatariću.

- Uskoro će o tome svoj stav zauzeti vrhovi tih stranaka. Sigurno će biti promijenjena skupština većina - zaključio je Kalabić.

U SDS-u se spremaju za raskid koalicije sa SNSD-om u Foči gdje je aktuelni načelnik Radisav Mašić pobijedio na izborima upravo kao kandidat tih stranaka. Priča o promjenama u većini ponovo je aktuelizovana i u Trebinju na čijem je čelu Slavko Vučurević iz PDP-a. Njega podržava više stranaka, a u opozicionom SNSD-u ističu da ih na okupu drže lični, a ne opšti interesi.

- Zbog toga promjena skupštinske većine ne zavisi od njih već od onih koji se slijepo drže fotelja. Kada opšti interes kod nekolicine odbornika prevaziđe lični, tada će doći do primjene skupštinske većine u Trebinju, a za to su potrebna tri odbornika - ocijenio je prvi čovjek SNSD-a u Trebinju Luka Petrović.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kaže da je sve jasno i da stranke polako pripremaju teren za lokalne izbore.

 - Sve stranke imaju ambiciju da njihovi predstavnici imaju većinu u lokalnim zajednicama. Ovo što se već dešava je priprema za lokalne izbore iduće godine - istakao je Višković.

Potpredsjednik SDS-a Kostadin Vasić kaže da je u RS veoma šarena slika kada je u pitanju vlast na lokalu i da se pojedinci sve više ponašaju kao lokalni šerifi i djeluju po principu "ko jami - jami".

Politički analitičari ističu da stranke uveliko rade na pripremi terena za lokalne izbore, iako se teško može reći da i izlaze iz kampanje s obzirom na to da se izbori održavaju svake dvije godine.

- Stranke nisu izašle ni iz kampanje za opšte izbore, a nema sumnje da se već pripremaju za lokalne izbore. Sve političke partije žele maksimalan broj glasova i na tim izborima i već su uveliko krenule ka tom cilju. Prekomponovanje većina, koje je ovih dana viđeno, govori, prije svega, o problemima unutar SDS-a - istakao je politikolog Vlade Simović.

U RS je od posljednjih lokalnih izbora 2012. godine opoziv načelnika pokrenut u tri opštine. Dragan Lukač je opozvan u Istočnom Drvaru, Bore Škeljić je preživio opoziv u Kneževu, dok načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović još čeka konačnu odluku Centralne izborne komisije BiH nakon što je uputio žalbu na ishod referenduma na kojem je opozvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana