Obilježena godišnjica prvih žrtava NATO bombi u Srpskoj

ATV
Obilježena godišnjica prvih žrtava NATO bombi u Srpskoj

Brat i sestra Radmila i Radenko Galinac su među prvim žrtvama NATO bombardovanja u Republici Srpskoj. Prije 23 godine, vraćali su se iz Pala prema Vojkovićima, sa pomena nastradalom bratu, kada su stradali od NATO rakete. Borislav Kondić, komadant Treće sarajevske pješadijske brigade bio je u autu sa Galincima.

“Nismo mogli da nađemo Radu Galinac, ja sam uspio da dođem do Radenka, vidio sam da je u teškom stanju i u međuvremenu je stigla pomoć, a treći put je nadletio taj isti avion i pošto više nije imao raketa, on je na nas pucao topom, da bi potvrdio da smo svi nastradali,” rekao je Kondić.

Sa Radenkom Galincem u istoj četi bio je Staša Košarac. Kad se god spomene napredak BiH prema NATO-u sjeti se stradanja svog ratnog saborca i njegove sestre, ali i na hiljade nedužnih civila. Zato se bori da se ispoštuje odluka Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti i tu ne smije, kaže, da bude političkog kopromisa sa Sarajevom.

“To dovoljno govori i o našim emocijama, a pogotovo o emocijama prema NATO snagama, a sa druge strane vidljivo je danas postoje tendencije da neki političari iz Federacije BiH, ali nažalost i iz Srpske su i dalje naklonjeni prema NATO-u. To je vidljivo kroz nepoštovanje o rezoluciji o vojnoj neutralnosti od strane Mladena Ivanića, s obzirom na činjenicu da kao član Predsjedništva BiH nije zaustavio nikakve aktivnosti za vojnu vježbu na Manjači i korišćenje aviona A10, ti isti koji su bombardovali i porodicu Galinac,” rekao je Košarac, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH. 

Žrtve NATO bombardovanja uskoro će dobiti svoj datum koji će biti uvršen u značajne istorijske dane Republike Srpske. Svoj dan ima Treći sarajevski pješadijski puk kada se na vojničkom groblju “ Mali zejtinlik “ okupljaju i odaju počast za 500 stradalih saboraca.

“Svi smo bili jedan za sve, svi za jednoga, naša maksima je bila “umri i idi, ali izdajnik nemoj biti”, i zato bi preporučio da koji su god izdajnici da se ovdje ne poklanjaju žrtvama i da ne skrnave ove prave borce, sa prve linije, rekao je Čedomir Šućur, demobilisani borac Treće sarajevske pješadijske brigade.

U Istočnom Novom Sarajevu, Treća sarajevsko pješadijska brigada trebala bi da dobije i svoju ulicu. U toj opštini uskoro će biti podignut i spomenik ubijenoj srpskoj djeci iz Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana