Obilježavanje na Petrovačkoj cesti – jednom od simbola srpskog stradanja u Oluji

RTRS
Obilježavanje na Petrovačkoj cesti – jednom od simbola srpskog stradanja u Oluji

Bosanski Petrovac - Na današnji dan 1995. godine tokom "Oluje", zločinačke akcije hrvatske vojske i policije, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti.

Kod spomen-krsta u Janjilama kod Bosanskog Petrovca danas je služen parastos za Srbe poginule u izbjegličkoj koloni koja se povlačila iz Republike Srpske Krajine usljed bombardovanja hrvatske avijacije tokom akcije "Oluja" 1995. godine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je Srni da, nažalost, ni nakon 22 godine niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin, a Tužilaštvo BiH, i pored davno datog obećanja, nije podiglo optužnicu.

"Tužilaštvo BiH za ratne zločine godinama vodi istragu o ovom zločinu, sarađivali su o ovom pitanju sa žVeritasomž, a njihovi istražitelji su više puta u Beogradu saslušali preživjele svjedoke i na desetine teško povrijeđenih, prikupili su kompletnu dokumentaciju i davno obećali podizanje optužnice", istakao je Štrbac.

On je rekao da je "Veritas" prošle godine pred obilježavanje 21 godine od "Oluje" dobio odgovor iz Tužilaštva BiH u kojem je navedeno da je došlo do zastoja zbog promjene tužioca koji je uzeo ovaj predmet, dok ove godine nisu odgovorili ni u kojoj se fazi nalazi ovaj predmet.

"Od svojih izvora saznao sam da Tužilaštvo BiH još čeka odgovor iz Hrvatske na njihov zahtjev da kažu imena pilota koji su upravljali avionima koji su bombardovali srpsku izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti i u Svodni kod Novog Grada", naveo je Štrbac.

On kaže da Hrvatska nikada neće odgovoriti BiH ko su bili njihovi piloti koji su bombardovali izbjegličku kolonu, dok Tužilaštvo BiH nema drugog izbora već da za zločine optuži najodgovornije ljude po komandnoj liniji i njihove pilote.

 Nakon današnjeg parastosa, koji su služili sveštenici Bihaćko-petrovačke eparhije, vijence kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti položili su članovi porodica poginulih, delegacije "Veritasa", načelnici opština Drinić, Bosanski Petrovac, Donji Lapac, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, te predstavnici Srpskog narodnog vijeća Hrvatske, Udruženja "Protiv zaborava", Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Donji Lapac.

Učesnici obilježavanja stradanja Srba na Petrovačkoj cesti posjetili su opštinu Drinić, te spomen-sobu poginulim borcima Vojske Republike Srpske u ovoj opštini.

Na ovom mjestu, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "mig-21" 7. avgusta 1995. godine bombardovao je izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine. Tada je poginulo 10 civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je oko 50 ranjeno.

Poginuli su Darinka Drča /1927/ i njeni unuci Jovica Drča /1989/ i Mirjana Dubajić /1974/, svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka /1984/ i Žarko /1986/ djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković /1951/ rođen u Han Kuli kod Banjaluke i njegov sin Darko /1982/ rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu i Branko Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko /1961/ iz Nadina kod Benkovca.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa takozvane Armije BiH, te HVO, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 lica, uglavnom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano više od 200.000 Srba sa vjekovnih ognjišta.

Zločin bez kazne, ponavlja se priča kada su u pitanju srpske žrtve - ni za ovaj na Petrovačkoj cesti nikada niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana