Обиљежавање на Петровачкој цести – једном од симбола српског страдања у Олуји

РТРС
Обиљежавање на Петровачкој цести – једном од симбола српског страдања у Олуји

Босански Петровац - На данашњи дан 1995. године током "Олује", злочиначке акције хрватске војске и полиције, хрватски "мигови" бомбардовали су колону српских избјеглица на Петровачкој цести.

Код спомен-крста у Јањилама код Босанског Петровца данас је служен парастос за Србе погинуле у избјегличкој колони која се повлачила из Републике Српске Крајине усљед бомбардовања хрватске авијације током акције "Олуја" 1995. године.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да, нажалост, ни након 22 године нико није одговарао за овај стравичан злочин, а Тужилаштво БиХ, и поред давно датог обећања, није подигло оптужницу.

"Тужилаштво БиХ за ратне злочине годинама води истрагу о овом злочину, сарађивали су о овом питању са жВеритасомж, а њихови истражитељи су више пута у Београду саслушали преживјеле свједоке и на десетине тешко повријеђених, прикупили су комплетну документацију и давно обећали подизање оптужнице", истакао је Штрбац.

Он је рекао да је "Веритас" прошле године пред обиљежавање 21 године од "Олује" добио одговор из Тужилаштва БиХ у којем је наведено да је дошло до застоја због промјене тужиоца који је узео овај предмет, док ове године нису одговорили ни у којој се фази налази овај предмет.

"Од својих извора сазнао сам да Тужилаштво БиХ још чека одговор из Хрватске на њихов захтјев да кажу имена пилота који су управљали авионима који су бомбардовали српску избјегличку колону на Петровачкој цести и у Сводни код Новог Града", навео је Штрбац.

Он каже да Хрватска никада неће одговорити БиХ ко су били њихови пилоти који су бомбардовали избјегличку колону, док Тужилаштво БиХ нема другог избора већ да за злочине оптужи најодговорније људе по командној линији и њихове пилоте.

 Након данашњег парастоса, који су служили свештеници Бихаћко-петровачке епархије, вијенце код спомен-крста на Петровачкој цести положили су чланови породица погинулих, делегације "Веритаса", начелници општина Дринић, Босански Петровац, Доњи Лапац, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир, те представници Српског народног вијећа Хрватске, Удружења "Против заборава", Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Доњи Лапац.

Учесници обиљежавања страдања Срба на Петровачкој цести посјетили су општину Дринић, те спомен-собу погинулим борцима Војске Републике Српске у овој општини.

На овом мјесту, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства "миг-21" 7. августа 1995. године бомбардовао је избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине. Тада је погинуло 10 цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка, док је око 50 рањено.

Погинули су Даринка Дрча /1927/ и њени унуци Јовица Дрча /1989/ и Мирјана Дубајић /1974/, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка /1984/ и Жарко /1986/ дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић /1951/ рођен у Хан Кули код Бањалуке и његов син Дарко /1982/ рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу и Бранко Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/ из Надина код Бенковца.

Хрватска војно-полицијска акција "Олуја", у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, углавном цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, сјеверне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протјерано више од 200.000 Срба са вјековних огњишта.

Злочин без казне, понавља се прича када су у питању српске жртве - ни за овај на Петровачкој цести никада нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана