Обдукцијом утврђено да су се два радника ХЕ Плат утопила

Глас Српске
Обдукцијом утврђено да су се два радника ХЕ Плат утопила

Дубровник - Два радника Хидроелектране "Плат" код Дубровника, на којој је недавно избио пожар, умрла су од утапања, показала је обдукција.

Начелник дубровачке полиције Иван Павличевић истакао да је у четвртак, 10. јануара, у тренутку избијања пожара у Хидроелектрани било 12 радника, од којих је троје нестало, а у потрази за њима учествовало је више од 100 људи.

"Претпостављам да су прва три радника већ била на излазу. Друга три су лакше повријеђена, а трећа три су превезена у болницу због удисања дима. Посљедња три радника су, нажалост, смртно страдала", рекао је Павличевић на конференцији за медије.

Он је истакао да је главни канал претражен два пута, али цијев у којој је пронађен трећи страдали радник није била доступна рониоцима због специфичног лука и релативно малог промјера.

"Трећег дана испустили смо стотине хиљада кубика воде, за шта је било потребно више од 24 часа. Иако испумпавање није било до краја довршено, а специјалци су могли ући и пронашли су тијело", рекао је Павличевић.

Он је додао да ће извјештај вјештака са лица мјеста бити упућен општинском тужилаштву, које може наложити даље радње, преноси "Индекс".

Жупанијски ватрогасни командир Стјепан Симовић рекао је да су ватрогасци први стигли на интервенцију, гдје су затекли густ дим који је преплавио унутрашњост Хидроелектране и дио тунела.

"Кретање је било толико отежано да смо се морали држати за руке, а при гашењу смо потрошили више од 200 боца ваздуха. Било је више извора пожара, горио је пластични строп који је проширио пожар узводно", рекао је Симовић.

Он је додао да су ватрогасци пронашли одјећу радника и искориштене апарате за дисање у задњем дијелу Хидроелетране, на излазу према тунелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана