Обавјештајци мјесецима без надзора, комисија ван закона

Жељка Домазет
Обавјештајци мјесецима без надзора, комисија ван закона

САРАЈЕВО - Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ не засједа мјесецима, због чега је ова агенција, која се бави важним и осјетљивим пословима, без парламентарног надзора, а и када би одржала сједницу под знаком питања је да ли би њене одлуке биле важеће јер у овом тренутку њен састав није законит.

На то упозорава потпредсједник Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом ОБА Бариша Чолак из ХДЗ-а БиХ и подсјећа да је у више наврата апеловао да комисија мора бити законито састављена јер од тога зависи и законитост њеног рада.

- Мора се имати у виду да чланови комисије морају одражавати снагу странака које је чине и да предсједавајући мора бити из најјаче опозиционе странке заступљене у Парламенту БиХ. Комисија у овом тренутку није законито састављена и одлуке које би донијела не би биле у складу са законом. На томе је инсистирала и члан Колегијума Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) на сједници Колегијума, али није добила сагласност друге двојице колега Младена Босића (СДС) и Шефика Џаферовића (СДА) да Представнички дом именује чланове комисије у складу са законом - истакао је Чолак.

Додао је и да је посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул такође од Представничког дома безуспјешно тражио да о томе буде расправљано.

- Очито је да некима није стало да ОБА има парламентарни надзор. Недопустиво је да Заједничка комисија за надзор над радом ОБА не засједа оволико дуго и да је ова врло осјетљива безбједносна агенција без парламентарног надзора - истакао је Чолак.

Проблеми су настали у јулу 2017. када је на иницијативу СДС-а смијењен предсједавајући комисије Никола Шпирић из СНСД-а. Након тога је из протеста комисију напустио и његов страначки колега Средоје Новић, а више није било чланова из опозиционих странака којима припада мјесто предсједавајућег комисије. Умјесто Шпирића за члана комисије је именован Борислав Бојић, који је у том моменту био члан владајућег СДС-а. Иако је у међувремену прешао у опозициони ДНС, на челу комисије и даље није представник опозиције. Ни Дом народа Парламента БиХ никада није изабрао Новићевог насљедника. Комисија је од Шпирићеве смјене имала само сједницу у октобру, а Чолаку је одавно истекао мандат од 60 дана за њено привремено вођење.

Бојић наглашава да би требало одржати сједницу комисије и да ће се одазвати на било чији позив.

- Недопустиво је да тако осјетљива агенција ради без икаквог надзора - рекао је Бојић.

И посланик СНСД-а Лазар Продановић упозорава да је недопустиво да је ОБА толико дуго без парламентарног надзора.

- Више нико не зна да ли и у којем обиму има злоупотреба у тој агенцији када је ријеч о прислушкивању. Сама чињеница да је вољом одређених странака смијењен предсједавајући ове комисије, чиме је начињен дисбаланс у комисији, њен састав ставља под знак питања - истакао је Продановић.

Члан комисије Садик Ахметовић из Независног блока рекао је да ће чланови комисије потписати иницијативу да буде сазвана њена сједница и да буде изабран предсједавајући.

- Постоје услови да се то деси. Не знам зашто комисија не ради, али могу сумњати да се тежи ка томе да ОБА нема надзора, што није добро ни за њено функционисање ни за БиХ - рекао је Ахметовић и додао да парламентарна комисија нема никакву информацију о раду ОБА.

Посланик СББ-а Дамир Арнаут каже да је БиХ једина парламентарна демократија која има обавјештајну агенцију без икаквог цивилног надзора.

- То је изузетно опасна ситуација за земљу. Парламентарни надзор и постоји да би злоупотребе биле спријечене или сведене на најмању могућу мјеру. Чињеница је да је некоме очито у интересу да не буде сазвана сједница комисије, а предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, који је предсједавајући Извршно-обавјештајног одбора, не одговара на посланичка питања која се тичу ОБА. Самим тим је очито да постоје могућности за злоупотребу јер не постоје механизми који би их спријечили - рекао је Арнаут.

Мишљење СДС-а о овоме нисмо успјели да добијемо јер се нико од посланика и делегата није јављао на телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана