OHR treba što prije zatvoriti

K. Ćirković Ž. Dobrić
OHR treba što prije zatvoriti

LONDON - OHR je mrtvo slovo na papiru i zapad mora ostaviti iluzije da on može održati uticaj u zemlji u toku svoga mandata. Stoga, OHR treba što prije zatvoriti, jer EU bi trebalo iznova da se posveti Bosni na pravi način, a Amerikanci da je podrže u tome.

Napisao je ovo u tekstu objavljenom u specijalizovanoj publikaciji "Journal of Intervention and Statebulding" profesor međunarodnog prava Metju Periš (Matthenj Parish), ekspert za rješavanje međunarodnih sukoba i međunarodne investicije.

Periš, koji je od 2005. do 2007. bio šef pravnog odjeljenja OHR-a u Brčkom navodi da SAD i  i EU Bosnu treba da prihvate onakvom kakva jeste.

- BiH još nije dovoljno stabilna država za jaku centralnu vlast. Kao što su i SAD iskusile, jaka centralna država je nešto za šta mora postojati racionalan ekonomski i politički konsenzus među različitim narodima regionalizovane zemlje - navodi Periš u tekstu pod naslovom "Kraj Dejtonskog protektorata".

On navodi da je OHR izgubio loptu, jer je Bosna postala "opunomoćeno bojno polje u konfliktu koga je Zapad samo blago svjestan, konfliktu između Rusije i islamskog svijeta". 

- Bosna je u opasnosti da postane druga Čečenija. Rusi ulažu novac u Republiku Srpsku, a Iran i Saudijska Arabija troše novac u bošnjačkom dijelu zemlje. Sarajevo je krcato džamijama doniranim iz Saudijske Arabije i ponosi se kulturnim centrom iranske vlade. Kako zapad okreće leđa BiH podmuklije sile bore se za uticaj - navodi on.

Zbog svega toga Periš zapadu preporučuje saradnju sa domaćim političarima, ulaganja novca na način kako to rade Rusi, davanje sredstava za pomoć, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji, ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje.

- Zapad treba da pravi progres tamo gdje može, a ne da favorizuje jednu u odnosu na druge dvije strane. Način da se to izvede je da se ulaže novac prije nego da se oslanja na strašilo međunarodnog kolonijalnog guvernera. Vrijeme je da Kancelarija visokog predstavnika konačno zatvori svoja vrata - navodi Periš.

On dodaje da su krizi u BiH doprinijeli i zvaničnici OHR-a koji o njoj govore, te dodaje da je OHR u haosu jer nema autoritet ni kod jednog lokalnog aktera, a pravna naređenja ne mogu da se sprovedu sama od sebe.

Periš podsjeća da je reforma policije bila jedan od "najtvrdoglavijih projekata Pedija Ešdauna" koji je nagovorio komesara Evropske komisije za proširenje Olija Rena da centralizaciju policije treba navesti kao preduslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji.

 - Unitarna policija je preambiciozan cilj, čak i za najrazvijenije evropske demokratije, i ne treba je nametati BiH. U kontekstu Bosne centralizovano vođenje policije je još neshvatljivo jer zemlja nema zajedničke kodove krivičnog prava i krivičnog postupka. Sva pravna i politička logika protivi se reformi policije na način koji je OHR forsirao - navodi Periš.

Dodaje da tek neke od modernih zapadnih demokratija imaju policijske snage koju su pod punom centralnom kontrolom, jer je policija po svojoj prirodi lokalna funkcija i da je tako i u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Holandiji.

- Kada se došlo do bezizlazne situacije, visoki zvaničnici OHR-a pokušali su sa ugnjetavačkom taktikom pritisaka. Pojavili su se u medijima prijeteći sankcijama, a na kraju krajeva svi ti pritisci bili su uzaludni, jer zemlja jednostavno nije bila spremna za reformu tolikog obima - podsjeća Periš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana