OHR: Osnovna poruka Valentina Incka nije poređenje RS-a i NDH

klix.ba
OHR: Osnovna poruka Valentina Incka nije poređenje RS-a i NDH

Sarajevo - Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je visoki predstavnik Valentin Incko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, iz OHR-a je potvrđeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje.

"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u odogovoru OHR-a, prenosi BHRT..


Podsjećamo, visoki predstavnik je komentatišući proslavu Dana Republike Srpske 9. januara rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

"Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", poručio je tada Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana