OHR: Једнострани корак Владе РС-а веома забрињавајући

Aгенције
OHR: Једнострани корак Владе РС-а веома забрињавајући

Сарајево - Једнострани корак подузет у вези са осјетљивим питањем пребивалишта веома је забрињавајући с обзиром на тренутну ситуацију – упозорила је данас Канцеларија високог представника (OHR), коментирајући Одлуку Владе РС-а о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији РС-а.

"Веома је разочаравајуће да је Влада РС-а сада одлучила да дјелује једнострано. Тиме ће отежати настојања да се пронађе рјешење у Парламентарној скупштини БиХ, управо као што се догодило с питањем ЈМБ-а прошле године", изјавио је за Агенцију Фена портпарол OHR-а Елдар Субашић.

Поновио је да је питање пребивалишта регулисано државним законом те га на тој разини треба наставити регулисати као и рјешавати спорове.

Такође, оцијенио је жалосним да су разне странке блокирале пуну расправу о измјенама и допунама постојећег државног закона у Парламентарној скупштини БиХ.

"Народна скупштина РС је прошле седмице дала простора за рјешавање питања пребивалишта на државном нивоу. Корак који је подузела Влада РС није у складу с тим конструктивнијим приступом и само ће закомплицирати рјешење овог питања", истакао је Субашић.

Подсјетио је власти на свим нивоима да закони, укључујући постојећи закон о пребивалишту на државном нивоу, морају бити имплементирани без дискриминације, уз поштивање основних људских права свих грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана