ОБА води специјални рат против Хрватске

Г. М.
ОБА води специјални рат против Хрватске

ЗАГРЕБ - Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ, након афере "Ушће" када се у јавности појавио документ о наводном прислушкивању званичника Србије, нашла се у новом сличном скандалу, а овај пут са хрватским званичницима.

Хрватски лист "Национал", наводећи да је имао увид у више тајних извјештаја, пише да ОБА води специјални рат против Хрватске, њеног премијера Андреја Пленковића и спољне политике хрватске Владе, али и хрватског народа у БиХ.

- ОБА би требало да штити интересе БиХ, укључујући сва три конститутивна народа у тој земљи. Међутим, извјештаји те службе буде озбиљну сумњу да је ОБА злоупотријебљена за афирмацију политичких интереса предсједника СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Изетбеговић злоупотребљава ОБА и у вези са исламском радикализацијом, покушајем стварања напетости уочи најављеног почетка градње пељешког моста, а ОБА шпијунира и хрватске фирме и прислушкује телефонске разговоре људи из пословног свијета - објавио је "Национал".

Бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић каже да су огромни проблеми у обавјештајно-безбједносном сектору БиХ.

- Ту је хаос због превеликог броја надлежности, лоших закона и некоординације између 22 безбједносне агенције. Зато поједине агенције преузимају надлежности и користе овлашћења која им не припадају - каже Јовичић и додаје да то што прије треба да буде уведено у уставни и законски оквир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана