ОБА постала полигон за афере

Жељка Домазет
ОБА постала полигон за афере

Сарајево - Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ постала је полигон за афере, а посљедња у низу о наводном прислушкивању званичника Хрватске треба да буде повод за детаљно претресање стања у овој агенцији, сматрају чланови Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом ОБА.

Након што је хрватски недјељник "Национал" објавио сазнања о прислушкивању хрватских политичара и привредника од стране ОБА, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда затражио је хитан састанак Извршног обавјештајног комитета, који чине предсједавајући Савјета и његова два замјеника. Најављен је и долазак представника хрватске обавјештајне службе у БиХ.

С обзиром на то да је ријеч о само једној у низу афера прислушкивања у којима се као актер појављује ОБА, члан парламентарне Комисије за надзор над радом те агенције Предраг Кожул најавио је да ће затражити истрагу њеног рада.

- Тражићу прецизну истрагу новонастале ситуације. Комисија има широке надлежности у надзору рада ОБА које ћемо настојати да искористимо да до краја расвијетлимо чињенице - рекао је Кожул.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА Бариша Чолак је рекао да би што хитније требало да се састане Извршно-обавјештајни комитет и да размотри цијелу ситуацију. Додао је да се мора пронаћи рјешење да би ова комисија профункционисала у пуном капацитету, с обзиром на то да тренутно нема предсједавајућег.

Средоје Новић, који је недавно поднио оставку на чланство у овој комисији, сматра да владајућа већина на нивоу БиХ нема снаге, ни воље да испита стање у обавјештајном сектору.

- Прво смо имали проблем са Србијом, а сада и са Хрватском. Да ли је могуће да је ОБА заратила са свима у околини? Сасвим је извјесно да Извршни одбор ОБА жели да ова агенција буде сервис одређених политичких структура - казао је Новић.

Члан Комисије Садик Ахметовић је рекао да би чланови Комисије требало што прије да се састану.

- Иако је смијењен предсједавајући Комисије Никола Шпирић не мислим да је ОБА без ваљаног надзора. Такође треба да буде заузет став и ономе што је у јавности износио министар безбједности - казао је Ахметовић.

Радончић: ОБА нови АИД

Члан Комисије за надзор над ОБА Фахрудин Радончић је рекао да је избором Османа Мехмедагића Осмице "кућног љубимца и личног тјелохранитеља Бакира Изетбеговића" на чело ОБА почела озбиљна девастација и приватизација те агенције.

- Мјесецима ОБА потресају најразличитије афере и злоупотребе. ОБА је очигледно постала некадашњи АИД, која служи за обрачун са свим Изетбеговићевим непријатељима. Ова агенција се мора вратити под надзор институција - рекао је Радончић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана