ОБА и Суд БиХ кршили закон на прислушкивању

Горан Маунага
ОБА и Суд БиХ кршили закон на прислушкивању

Сарајево - Директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Осман Мехмедагић и донедавна предсједница Суда БиХ Медџида Кресо кршили су закон, јер те институције ниједну особу из РС које су прислушкиване нису обавијестиле да су биле под тим мјерама, сазнаје „Глас Српске“.

Кршење закона испливало је на површину у посљедњем таквом случају када је праћен предсједник РС Милорад Додик који о томе није обавијештен у прописаном законском року.

- Грађанин БиХ који је био предмет праћења или прислушкивања треба, по окончању праћења или прислушивања, бити обавијештен о предузетим мјерама најдуже у року од 30 дана послије окончања тог поступка - пише у члану 77 Закона о ОБА који Мехмедагић није испоштовао.

Додик је прислушкиван од 11. фебруара до 13. маја 2016. године у вези са предметом „Павловић банка“ након чега је обустављена истрага против њега. Иако је Мехмедагића закон обавезао да након прислушкивања и обустављања истраге обавијести Додика да је праћен и зашто је прислушкиван, он то није учинио. За прислушкивање Додика јавност је сазнала тек прије неколико дана када је предсједника РС о посебним истражним радњама обавијестио Суд БиХ.

Наш саговорник из правосудних институција БиХ каже да је захваљујући Суду БиХ први пут испоштована законска обавеза да особа која је прислушкивана о томе буде и обавијештена након укидања тих мјера и обустављања истраге.

- То никада није учинио директор ОБА Осман Мехмедагић иако му Закон о ОБА налаже да то мора урадити у року од 30 дана послије завршетка прислушкивања. То вјероватно никада није чинио ни његов претходник Алмир Џуво, али ни предсједница Суда БиХ Медџида Кресо. Ту обавезу испоштовао је тек Ранко Дебевец, који је наслиједио Кресо - каже наш саговорник.

Додиков адвокатски тим поднио је Суду БиХ захтјев за испитивање законитости наредбе о одређивању посебне истражне радње која подразумијева надзор и техничко снимање телекомуникација и законитости начина на који су спроведене истражне радње. Адвокати су поднијели и дисциплинску пријаву Високом судском и тужилачком савјету БиХ против тужиоца Тужилаштва БиХ који је поднио приједлог за одређивање мјера надзора и захтјев да Додик не буде обавијештен о предузетим мјерама надзора. Додикова одбрана сматра да поменуте истражне радње нису спроведене на законит начин, због чега је затражено преиспитивање законитости од Суда БиХ.

Горан Бубић из Додиковог адвокатског тима каже да је и Суд БиХ обавијестио Додика о прислушкивању тек 15 мјесеци послије окончања примјене тих мјера иако закон налаже да то буде учињено одмах без одгађања.

- Осим рока у пријави је истакнут и сукоб начела, јер је прислушкиван предсједник који располаже повјерљивим информацијама различитог типа које могу бити размјењиване и средствима која су надзирана. Пошто у прислушкивању учествује више људи, постоји могућност да су трећа лица дошла у посјед, рецимо, антитерористичких мјера. Тако је прислушкивањем угрожена национална безбједност, што може бити пуно значајније од неког кривичног поступка. Тај аспект је овом приликом потпуно занемарен и тужилац и судија су то морали да образложе - каже Бубић.

Он каже да у случају прислушкивања предсједника РС има много пропуста.

- Предмет „Павловић банка“ је из 2007. године, кад је тужилац инсинуирао да нема ниједног уговора о кредиту, на чему је заснована истрага. Одмах смо приложили оригинал уговора уз жалбу на рјешење о притвору власнику Павловић банке Слободану Павловићу, а они су ипак скоро десет година послије одобрили прислушкивање којим се не може ништа постићи. Поред тога, изузели су из банке сву документацију. Очигледно је да се ради о политичкој истрази - рекао је Бубић.

Додик је прије неколико дана изјавио да је са становишта система недопустиво што је као предсједник РС био прислушкиван и да Суд и Тужилаштво БиХ нису нашли ништа против њега, али да му нису упутили ни извињење.

Одобрење

У Закону о ОБА пише да се праћење на мјестима која немају јавни карактер, праћење комуникација путем телекомуникационих и других облика електронских уређаја и претрес имовине без пристанка власника или особе која је привремено заузима може вршити само у случајевима за које је добијено претходно овлашћење од предсједника Суда БиХ или судије тог суда којег је одредио предсједник. У вријеме кад је одобрено прислушкивање Милорада Додика предсједница Суда БиХ била је Медџида Кресо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана