ОБА БиХ ради без икакве контроле: Незаконито забранили улаз Захару Прилепину?

Дарко Момић
ОБА БиХ ради без икакве контроле: Незаконито забранили улаз Захару Прилепину?

Сарајево - Српски кадрови у институцијама на нивоу БиХ и даље се међусобно препуцавају у вези с тим ко је крив што је руском књижевнику Захару Прилепину прошле седмице забрањен улазак у БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац оптужује представнике Савеза за промјене да су контролу над Обавјештајно-безбједносном агенцијом у потпуности препустили СДА и њеним кадровима, док замјеник предсједавајућег Савјета министара и члан Извршно-обавјештајног одбора Мирко Шаровић каже да је против било каквих црних листа и забрана зато што је својевремено и сам био на црним листама.

Кошарац, који је и први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ, рекао је “Гласу Српске” да се вољом СДА и Савеза за промјене дошло у ситуацију да ОБА нема парламентарни надзор.

- То је страначка агенција СДА и Савеза за промјене која има за циљ да се обрачунава са политичким неистомишљеницима и институцијама Републике Српске - рекао је Кошарац.

Он је истакао да нема парламентарног надзора над радом ОБА, док Извршно-обавјештајни одбор, који чине предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић из СДА и његови замјеници Мирко Шаровић из СДС-а и Вјекослав Беванда из ХДЗ-а, не функционише.

- Очигледно да Мирко Шаровић омогућава Денису Звиздићу, Осману Мехмедагићу и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да спроводе своју политику. Обавеза је сваког члана који је у надзору да тражи адекватан одговор од надлежних зашто је руском књижевнику забрањен улаз у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је истакао да ОБА нема законско упориште да донесе одлуку да некоме буде забрањен улазак у земљу.

- То што раде је противзаконито. ОБА може да има оперативне податке, али она не може донијети забрану. На овај начин уз политичку вољу Савеза за промјене и СДА омогућава се да ОБА излази изван својих надлежности и незаконито поступа - рекао је Кошарац.

С друге стране, Мирко Шаровић каже да Извршно-обавјештајни одбор одавно није засједао и није се бавио особама које се налазе на црној листи и које представљају пријетњу по националну безбједност БиХ.

- Извршно-обавјештајни одбор се не бави оперативним стварима и појединачним питањима. Одбор разматра финансијска питања, функционисање институције, извјештаје и извршење програма рада - рекао је Шаровић за “Глас Српске”, додајући да о случају Прилепин нема никаквих сазнања и не може било шта рећи.

Он је истакао да је лично против било каквих забрана и црних листа јер је на различитим листама био више од осам година.

- На црну листу ме је ставио и Савјет министара БиХ, и то 2007. године, у вријеме коалиције у којој је био СНСД и на тој листи сам био све до 2011. године. Практично ми је био забрањен и улазак и излазак из БиХ и то је најтежи и најцрњи дио мог живота. Никада нико од оних који данас толико жучно говоре о случају Прилепин није дигао глас и затражио да Мирко Шаровић као бивши предсједник Републике Српске буде скинут са црне листе БиХ - рекао је Шаровић.

Писмо Предсједништву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је од чланова Предсједништва БиХ да га информишу како је донесена одлука о забрани уласка руском писцу Захару Прилепину у БиХ.

- ОБА је дужна да Предсједништву БиХ просљеђује информације у вези с озбиљним пријетњама по безбједност БиХ, те у том смислу тражим да ми доставите разлоге оваквог поступања безбједносних структура БиХ у случају забране уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину - навео је Додик у писму упућеном члановима Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана