O pobjedi nad fašizmom potrebno govoriti svaki dan

Vedrana Kulaga
O pobjedi nad fašizmom potrebno govoriti svaki dan

Banjaluka - Dan pobjede na fašizmom - 9. maj je jedan od najvažnijih istorijskih datuma koji će Republika Srpska i ove godine obilježiti u znak sjećanja na heroje koji su položili živote za slobodu naroda i otrgli ih iz okova zla.

Tog datuma, prije 74 godine, slomljen je fašizam i time stavljena tačka na najtragičniji sukob u istoriji čovječanstva i zaustavljen krvavi rat koji je trajao gotovo šest godina. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko 55 miliona ljudi, što ga čini jednom od najvećih svjetskih katastrofa što se, prema riječima istoričara Zorana Pejašinovića, mora pamtiti.

- Tog dana je pobijeđeno možda najveće zlo u istoriji čovječanstva uz ogromne vojne i civilne žrtve. To se mora pamtiti. Naš narod je, uz ruski i jevrejski, ponajveća žrtva tog rata kao civili u koncentracionim logorima i drugim stratištima i kao vojne snage koje su se borili protiv fašizma. Pobjeda nam fašizmom je nešto što se stvarno mora pamtiti jer je taj dan od nemjerljivog značaja za ukupnu civilizaciju, a posebno za srpski narod - rekao je Pejašinović za “Glas Srpske”.

Potreban je, kaže, aktivan odnose prema antifašizmu i 9. maju kao važnom datumu. To znači, kako je pojasnio, da ne treba samo da učimo i da poznajemo neke činjenice nego da aktivno reagujemo i učestvujemo u obilježavanju tih datuma.

- Marš “Besmrtnog puka”, koji smo vidjeli od Rusa, a koji se organizuje i kod nas posljednjih godina je dobra stvar jer ljudi, a posebno mlade generacije, uzimaju aktivno učešće i intenzivnije doživljavaju sve. Personalizacija je dobra jer tu možemo da vidimo junake, žrtve i to nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Svi oni su imali živote i životne priče i svako može to da prepozna i spozna - rekao je Pejašinović koji smatra da je potrebno da o ovom i drugim važnim danima češće priča, a ne samo oko datuma kada se i obilježavaju.

Ovaj važni istorijski dan i ove godine će, između ostalog, biti obilježen u Srpcu gdje ima 25 obilježja herojima iz Drugog svjetskog rata. Vijenci će biti položeni na groblju gdje je sahranjeno 56 boraca iz ratnih jedinica jugoslovenske vojske koji su poginuli na području Srpca od 1941. do 1945. godine te 27 Poljaka, zatim na zajedničkom spomen-obilježju borcima koji su stradali u Drugom svjetskom i posljednjem ratu te u dvorištu Osnovne škole gdje se nalaze biste narodnih heroja Danka Mitrova, Zdravka Čelara i Save Vujanovića - Žuće.

- Dan pobjede nad fašizmom je dan koji moraju njegovati i čuvati sjećanje na oslobodilačke ratove i žrtve koje je odnio fašizam. Srbac je bio i ostao slobodarski grad koji se borio protiv tih zlih sila - kazao je za “Glas Srpske” sekretar srbačkog Udruženja SUBNOR-a Obrad Nikičević.

Program

 

U okviru programa Vlade Republike Srpske za obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, predviđeno je organizovanje marša “Besmrtnog puka”. Kolona bi trebalo da krene sa Trga Krajine do Trga palih boraca iz NOR-a gdje je planirano polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma.

Marš “Besmrtni puk” je prvi put u Srpskoj organizovan 2017. godine, a i lani su se u koloni našli brojni građani koji su nosili slike učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica iz NOR-a, transparente sa prigodnim porukama u znak podsjećanja na poginule vojnike i civile iz NOR-a, koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.

U Republici Srpskoj 9. maj je republički praznik i neradni dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana