О побједи над фашизмом потребно говорити сваки дан

Ведрана Кулага
О побједи над фашизмом потребно говорити сваки дан

Бањалука - Дан побједе на фашизмом - 9. мај је један од најважнијих историјских датума који ће Република Српска и ове године обиљежити у знак сјећања на хероје који су положили животе за слободу народа и отргли их из окова зла.

Тог датума, прије 74 године, сломљен је фашизам и тиме стављена тачка на најтрагичнији сукоб у историји човјечанства и заустављен крвави рат који је трајао готово шест година. Процјењује се да је у Другом свјетском рату страдало око 55 милиона људи, што га чини једном од највећих свјетских катастрофа што се, према ријечима историчара Зорана Пејашиновића, мора памтити.

- Тог дана је побијеђено можда највеће зло у историји човјечанства уз огромне војне и цивилне жртве. То се мора памтити. Наш народ је, уз руски и јеврејски, понајвећа жртва тог рата као цивили у концентрационим логорима и другим стратиштима и као војне снаге које су се борили против фашизма. Побједа нам фашизмом је нешто што се стварно мора памтити јер је тај дан од немјерљивог значаја за укупну цивилизацију, а посебно за српски народ - рекао је Пејашиновић за “Глас Српске”.

Потребан је, каже, активан односе према антифашизму и 9. мају као важном датуму. То значи, како је појаснио, да не треба само да учимо и да познајемо неке чињенице него да активно реагујемо и учествујемо у обиљежавању тих датума.

- Марш “Бесмртног пука”, који смо видјели од Руса, а који се организује и код нас посљедњих година је добра ствар јер људи, а посебно младе генерације, узимају активно учешће и интензивније доживљавају све. Персонализација је добра јер ту можемо да видимо јунаке, жртве и то никога не може да остави равнодушним. Сви они су имали животе и животне приче и свако може то да препозна и спозна - рекао је Пејашиновић који сматра да је потребно да о овом и другим важним данима чешће прича, а не само око датума када се и обиљежавају.

Овај важни историјски дан и ове године ће, између осталог, бити обиљежен у Српцу гдје има 25 обиљежја херојима из Другог свјетског рата. Вијенци ће бити положени на гробљу гдје је сахрањено 56 бораца из ратних јединица југословенске војске који су погинули на подручју Српца од 1941. до 1945. године те 27 Пољака, затим на заједничком спомен-обиљежју борцима који су страдали у Другом свјетском и посљедњем рату те у дворишту Основне школе гдје се налазе бисте народних хероја Данка Митрова, Здравка Челара и Саве Вујановића - Жуће.

- Дан побједе над фашизмом је дан који морају његовати и чувати сјећање на ослободилачке ратове и жртве које је однио фашизам. Србац је био и остао слободарски град који се борио против тих злих сила - казао је за “Глас Српске” секретар србачког Удружења СУБНОР-а Обрад Никичевић.

Програм

 

У оквиру програма Владе Републике Српске за обиљежавање 9. маја – Дана побједе над фашизмом, предвиђено је организовање марша “Бесмртног пука”. Колона би требало да крене са Трга Крајине до Трга палих бораца из НОР-а гдје је планирано полагање вијенаца на споменик жртвама фашизма.

Марш “Бесмртни пук” је први пут у Српској организован 2017. године, а и лани су се у колони нашли бројни грађани који су носили слике учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица из НОР-а, транспаренте са пригодним порукама у знак подсјећања на погинуле војнике и цивиле из НОР-а, који су дали своје животе у борби против фашизма.

У Републици Српској 9. мај је републички празник и нерадни дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана