О гаранцијама за лијечење генерала Младића тек када се изјасне сва министарства

О гаранцијама за лијечење генерала Младића тек када се изјасне сва министарства 12.09.2017 09:42 | Срна

Београд - Питање давања гаранције за лијечење бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића у Србији наћи ће се на дневном реду сједнице Владе тек када буду прикупљена мишљења свих министарстава о том питању, пишу "Вечерње новости".

Лист наводи да Министарство правде Србије још прикупља мишљења осталих министарстава, те да Влада Србије неће на данашњој сједници расправљати о том питању.


До краја недјеље, Механизму за међународне кривичне судове у Хагу /некадашњи Хашки трибунал/ биће упућен и званичан приједлог да тим српских љекара посјети бившег команданта Војске Републике Српске и прегледа га.

Генералов син Дарко Младић потврдио је да је у току превођење њихових лиценци, биографије и потребне документације, које ће пратити захтјев.

У Хаг би требало да иду кардиолог Велибор Ристић и неуролог Горица Ђокић.

"Чуо сам се са оцем и он се осјећа боље, јер је мајка од петка код њега и остаће до сриједе. Сваки пут кад дође неко од нас у посјету он мало живне, па се трудимо да га не остављамо самог, него се смјењујемо", рекао је Младић.

Он је нагласио да је генерал Младић ишао на нове прегледе, али да се резултати не знају, као што нису добили ни магнетне резонанце, које већ дуже вријеме чекају.

Према његовим ријечима, највећи проблем је то што се не зна колики је генералов притисак, будући да му је од "мини-можданог удара у децембру скакао и преко 200".

Одбрана и породица Ратка Младића сматрају да је генерал Младић неадекватно лијечен, те су стога затражили гаранције Владе Србије да он буде привремено пуштен у Београд.

Механизам за међународне кривичне судове је већ једном одбио захтјев за привремено пуштање генерала Младића ради лијечења у Русији мада су гаранције дали руски предсједник Владимир Путин и Влада у Кремљу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица