“Новости”: Америка подржава активирање МАП-а иако нису испуњени услови

Срна
“Новости”: Америка подржава активирање МАП-а иако нису испуњени услови

Београд - Сједињене Америчке Државе /САД/ подржавају активирање Акционог плана за чланство /МАП/ БиХ у НАТО упркос томе што нису испуњени сви услови, јер би тако били ослабљени напори Москве и предсједника Републике Српске Милорада Додика да закоче пут БиХ према западној војној алијанси, пишу београдске “Вечерње новости”.

Управо Додиково супротстављање књижењу војне имовине на територији Републике Српске као власништво БиХ представља главну препреку активацији МАП-а, наводе “Новости”, које су имале увид у документ под називом “Позиција САД у вези са активацијом МАП-а за БиХ” америчке Амбасаде у Сарајеву.


Зато, према ставу америчке Амбасаде, треба занемарити постављене услове да би се Сарајево приближило НАТО-у, а онемогућио, како се наводи, “опструционизам предсједника Српске Додика да задржава БиХ и подстиче руски малигни утицај на Балкану”.

Америчка Амбасада закључује да не би помогло да активација МАП-а буде одгођена за период послије октобарских избора у БиХ.

У документу Амбасаде наводи се и да је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, заједно са хрватским и бошњачким колегом, гласао за спољнополитичку стратегију БиХ која подразумијева и чланство у НАТО као циљ, као и да су чланови српских опозиционих партија “директно рекли да је активација МАП-а потребна што прије”.

Лист подсјећа да је Иванић прошле године рекао да је тешко да ће неки представник српског народа у БиХ гласати за чланство у НАТО док год је Србија ван тог савеза, међутим, у марту је позвао чланице НАТО-а да активирају МАП без испуњења услова књижења имовине.

Као услов за активирање МАП-а су пред БиХ на самиту НАТО у Талину прије осам година постављени књижење имовине уз уништавање нестабилне муниције и учешће у мировним мисијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана