Ново пребројавање становништва све ближе: Дијаспора поново “сели” назад у БиХ

Ведрана Кулага
Ново пребројавање становништва све ближе: Дијаспора поново “сели” назад у БиХ

Бањалука - У БиХ су почеле припреме за нови попис становништва који би требало да буде спроведен 2021. године, а стручњаци упозоравају да се на терену морају промијенити многе ствари како се не би поновиле грешке од прије пет и по година.

Посљедњи попис становништва у БиХ 2013. године протекао је уз велике проблеме, од којих неки још нису ријешени, а све је резултирало тиме да је и Српска, незадовољна начином на који је Агенција за статистику БиХ обрадила податке, крајем 2016. године објавила своје.

Пописивачи би поново, према посљедњим најавама, требало да изађу на терен 2020. и 2021. године, а нико са сигурношћу још не може да каже како ће се ствари одвијати, али упућени истичу да би проблема свакако могло да буде, имајући у виду да још није стављена тачка на одређене несугласице. Једна је и истрајавање појединаца на јединственом закону о статистици на нивоу БиХ, што није, према ранијим изјавама, прихватљиво за Српску.

У Агенцији за статистику БиХ су потврдили да су припреме идућег пописа становништва, домаћинстава и станова у почетној фази и да комуницирају са колегама у заводима Републике Српске и ФБиХ. У консултацијама са њима је, како су навели, сачињена Информација о припремама за попис у циклусу 2021. са приједлогом закључака која је упућена Савјету министара БиХ који, како наводе, издаје налог Агенцији за статистику да отпочне и координира планирање, вођење и објављивање резултата пописа.

- У овој фази припрема за попис становништва главни фокус је усмјерен на анализу претходног пописа како би се могли избјећи евентуални пропусти и погрешке и примијенити добре праксе за наредни попис – навели су у тој Агенцији.

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић казао је да у вези са идућим пописом становништва није утврђена законска регулатива, начин и година спровођења те ни начин прикупљања података и обраде прикупљених података.

- Бројни састанци, мисије, конференције и радионице говоре, међутим, да су у току активности које би требало да дају одговор на то питање. Наш став је да што прије треба почети са припремама у вези са одређивањем времена пописа, организацијом и другим корацима за ту најсложенију и најважнију статистичку активност - казао је Комић за “Глас Српске”.

Струка, с друге стране, није сигурна да ће новог пописа бити 2021. године у БиХ, уз опаску да претходни попис због бројних погрешних корака не може бити темељ на нови подухват.

Демограф Стево Пашалић, који је учествовао у попису становништва 2013. године, сматра да се већ касни са припремама и изражава сумњу да ће бити пописа те године имајући у виду компликације у земљи каква је БиХ.. Најважније питање које се прошли пут показало као кључна грешка, каже, је пописивање оних који дуже од године нису боравили на простору у БиХ. И даље тврди да они не треба да се пописују као стално становништво.

- Претходни попис је, наравно, надуван. БиХ, у овом моменту, нема више од 3,2 милиона становника, а прије пет и по година имали смо нешто више од 3,5 милиона. То није била реална бројка, а уз то нису нам дати релевантни подаци за било која друга планирања и истраживања јер ако имате нетачан број становника, онда су и сва друга обиљежја нетачна - казао је Пашалић.

Подсјетио је да је, мало становника пописано у дијаспори, јер су углавном организовано долазили у БиХ, подсјетивши на примјере да је у једној кући пописивано и 50 особа.

- То је све, на крају, ушло у коначан број становника, што је била грешка, а мислим да ће и сада то бити кључни проблем, а од погрешних података ми немамо никакве користи - закључио је Пашалић.

Број Бошњака

 

Прве податке о броју становника, националности, вјероисповијести, радној снази, писмености и другим кључним параметрима за свако друштво, Републички завод је објелоданио крајем 2016. године након што РС није признала резултате које је у јулу те године објавила Агенција за статистику БиХ због незаконите и једнострано донесене одлуке о методологији обраде пописница. Ту одлуку донио је директор Агенције за статистику Велимир Јукић, а на основу ње у стално становништво БиХ увршћено је око 196.000 људи који годинама живе и раде у иностранству. Представници РС су одбили обраду података на тај начин, устврдивши да су добијени резултати незаконити и лажирани с циљем да број Бошњака пређе границу од 50 одсто, што се показало тачним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана