Ново поскупљење, прасићи скупљи од јагњади

Ново поскупљење, прасићи скупљи од јагњади 03.01.2018 10:42 | nezavisne.com

Бањалука - Празници су са собом донијели и нова поскупљења, па је тако цијена прасади на бањалучкој сточној пијаци порасла за 35 одсто односно са 4,5 КМ скочила на 6 КМ по килограму.

"Цијена прасића се креће до шест марака", кратко нам је јуче рекао продавац прасади на бањалучкој сточној пијаци.

Драган Т., који је дошао да погледа прасиће на бањалучкој сточној пијаци, сматра да прасад нису прескупа.
"Поскупљење прасића у овом периоду је сасвим нормално. Навикао сам да ми се печеница нађе на божићној трпези, тако да не жалим дати паре на то", рекао је Драган Т.

Бањалучанин Марио С. казао је да је куповао прасе за католички Божић, те да је тада било јефтинији.
"Видио сам да су прасићи сада знатно поскупјели јер им је цијена пред католички Божић била 4,5 КМ по килограму", казао је он и додао да су прасад скупља од јагњади, чија је цијена пет марака по килограму. Од њега сазнајемо и да је на огласима видио да цијена прасади достиже чак и шест и по КМ по килограму.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња РС, казао је да је пораст цијена прасади у овом  периоду нормална појава.
"Потражња је сада већа од понуде јер што је било домаћих прасића покуповано је за католички Божић, нешто је отишло и за Нову годину, тако да је пред православни Божић увијек дефицит прасића, па је самим тим нормално и да су скупљи", истакао је Маљчић.

Према његовим ријечима, многи фармери су морали продати раније, јер се продају када достигну 25-30 кг, тако да сада, како каже, много људи на селу нема прасади за продају. Истиче да је ово прво јаче поскупљење прасића у протекла четири мјесеца, јер, како појашњава, њихова цијена у мртвом периоду буде око три КМ, што је дупло јефтиније него сада.

"Овај период поскупљења траје само око православног Божића, након чега се цијене врате на старо. Сада се тражи килажа прасића до 25 кг, лаганија роба, гдје фармери и немају неке зараде", наглашава Маљчић.

Каже да је и суша утицала на то да се сточни фонд смањи, те да, иако је свиња ове јесени било довољно, право стање ће се видјети тек наредне године.

Додао је да производња свиња лагано пада, те да све зависи какве ће цијене бити у Европи.
"Уколико цијена свиња у Европи буде висока више ће се тражити домаћи прасићи, али ако свињетина из увоза буде јефтина падаће и производња", упозорио је Маљчић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица