Novo istraživanje javnog mnjenja Hrvata u BiH: Raste podrška Čoviću i HDZ-u

Srna
Novo istraživanje javnog mnjenja Hrvata u BiH: Raste podrška Čoviću i HDZ-u

Foto: Anadolija | Novo istraživanje javnog mnjenja Hrvata u BiH: Raste podrška Čoviću i HDZ-u

Mostar - Dragan Čović, aktuleni član Predsjedništva BiH, ima povjerenje 68,2 odsto birača hrvatske nacionalnosti u trci za hrvatskog člana ove institucije, pokazuju to rezultati istraživanja Centra za politološka izstraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Istraživanje je provedeno od 4. do 7. septembra na uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 18 godina. Istraživanje je rađeno na teritoriji FBiH na području osam kantona i to Hercegovačko–neretvanskog, Srednjobosanskog, Zapadno-hercegovačkog, Herceg-bosanskog, Zeničko-dobojskog, Posavskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona.

U strukturi ispitanih bilo je 52 odsto muškaraca i 48 odsto žena.

Po tom istraživanju,  na drugom mjestu je kandidat HDZ-a 1990 Diana Zelenika koja ima podršku 7,9 odsto birača, a na trećem Željko Komšić, lider DF-a, kojeg podržava 1,7 odsto Hrvata. Boriša Falatar, kandidat Naše stranke i Jerko Ivanković-Lijanović, kandidat Narodne stranke radom za boljitak imaju podršku 0,9 odnosno 0,3 odsto. Prema rezultatima istraživanjima 21 odsto ispitanika nije se odredilo kome bi dalo podršku.

Što se tiče stranaka, ako bi se iz istraživanja izuzelo 19,8 neodlučnih, odnosno onih koji su rekli da još uvijek ne znaju za koga će glasati, koalicija predvođena HDZ-om osvojila bi 79,1 odsto glasova, HDZ 1990 sa partnerima 11,5 odsto glasova dok bi u tom slučaju HRS osvojio 3,4 odsto, a SDP BiH 2,2 odsto, a ostale stranke 3,8 odsto.


U odnosu na prethodno istraživanje podrška Čoviću i HDZ-u je porasla. To istraživanje pročitajte na OVOM LINKU


"Koalicija predvođena HDZ-om BiH uživa najveće povjerenje hrvatskih birača s 63,4 odsto podrške. Slijedi koalicija predvođena s HDZ 1990 s 9,2 odsto podrške dok druge stranke ne prelaze izborni prag od 3 odsto. Najbliži su HRS s 2,7 odsto i SDP s 1,8 odsto", navedeno je u istraživanju.

U koaliciji koju predvodi HDZ nalaze se još i HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP Ante Starčević, HDU BiH, HSS S. Radić, dok se u koaliciji sa HDZ 1990 nalaze još HSP BiH i HNL.

U istraživanju se navodi i da na pitanje: "Namjeravate li izići na opšte izbore 7. oktobra ove godine?, navodi da je 60,1 odsto ispitanih lica reklo da želi izaći, 17,5 odsto da neće i njih 22,4 odsto da ne zna hoće li izaći.

"Zanimljivo je primjetiti kako Dragan Čović, ima nešto veću podršku glasača od same liste predvođene HDZ-om BiH, dok Diana Zelenika ima nešto manju podršku od same liste predvođene njenom matičnom strankom HDZ 1990", navedeno je u istraživanju.

Predložen pritvor za zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH

Foto: N.N. | Predložen pritvor za zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH

Srna 11.09.2018 15:45

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Izeta Nizama koji je pod istragom zbog sumnje da je počinio koruptivna krivična djela dok je obavljao funkciju zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Nakon ispitivanja Nizama, postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogao uticati na svjedoke i ometati istragu.

Nizam je osumnjičen da je od 2011. do 2015. godine protivzakonito uzimao novac, robu i usluge od stranih državljana i osoba za koje su vođeni postupci o boravku stranaca i druga statusna pitanja, kako bi zloupotrebom položaja pogodovao donošenju odluka u korist tih osoba.

Prema rezultatima istrage, vršenjem koruptivnih krivičnih djela, osumnjičeni je ostvarivao imovinsku korist, te je pod istragom zbog krivičnog djela primanje dara ili drugog oblika koristi.

Hrvatski veterani: Ne želimo Bajagu na Danima piva u Sisku

Foto: N.N. | Hrvatski veterani: Ne želimo Bajagu na Danima piva u Sisku

Tanjug 11.09.2018 15:58

ZAGREB - Udruženja ratnih veterana u Sisačko-moslovačkoj županiji smatraju "neprimjerenim i neumjesnim" da Momčilo Bajagić Bajaga 15. septembra održi koncert povodom Dana piva u Sisku, prenosi danas portal 24sata.hr.

Nakon afere oko otkazivanja Bajaginog koncerta u Karlovcu, postoji mogućnost da taj istaknuti srpski pjevač neće predstojećeg vikenda nastupiti ni u Sisku, ako se udovolji želji sisačko-moslavačkih ratnih veterana, navodi hrvatski portal.

Naime, u saopštenju veterana, koje portal prenosi u cijelosti, stoji da se "pjesama koje je pevao Momčilo Bajagić Bajaga za vrijeme rata ne bi posramio ni jedan četnički vojvoda".

Saopštenje je, kako veterani kažu, izdato na osnovu niza "uznemiravajućih i neprovjerenih navoda" na društvenim mrežama i portalima o navodnim gotovim optužnicama protiv veterana, i nakon sastanaka Koordinacije udruženja veterana Sisačko-moslavačke županije održanog 6. septembra".

Veterani kažu da je "neprimjereno i neumjesno" u Sisak, "grad hrvatskih pobjeda", dovoditi estradne umjetnike koji su, kako tvrde između ostalog, "za vrijeme rata na okupiranim područjima Hrvatske podržavali i nastupali za teroriste koji su okupirali trećinu Hrvatske".

"Pjesme koje je pjevao Momčilo Bajagić Bajaga kakvih se ne bi posramio ni jedan četnički vojvoda (uključujući i Boru Čorbu, njegovog nekadašnjeg gazdu i poslodavca) vrlo jasno govore koga je podržavao i bodrio", navodi se u saopštenju.

Hrvatski ratni veterani zaključuju da dovođenje takvih estradnih umjetnika "pored toliko hrvatskih pjevača koji žive i rade i plaćaju porez u Hrvatskoj otvara nezacijeljene rane stradalnika rata ne samo u gradu Sisku nego i u cijeloj Hrvatskoj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana